Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/2881
Title: Аналітичний огляд прогресивних процесів сушіння гідробіонтів
Other Titles: Analytical review of progressive drying processes for hydrobionts
Authors: Дейниченко, Григорій Вікторович
Карнаушенко, Юлія Вікторівна
Гузенко, Василь Володимирович
Мар’єнков, Юрій Ігорович
Keywords: гідробіонти;процес;сушіння;псевдозрідження;шар;осцилювання;вібрація;hydrobionts;process;drying;fluidization;layer;oscillation;vibration
Issue Date: 2014
Publisher: Харківський державний університет харчування та торгівлі
Citation: Дейниченко Г. В., Карнаушенко Ю. В., Гузенко В. В., Мар'єнков Ю. І. Аналітичний огляд прогресивних процесів сушіння гідробіонтів. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2014. Вип. 1(19). C. 124-133.
Abstract: Висвітлено питання щодо існуючих прогресивних процесів сушіння гідробіонтів. Надано порівняльну характеристику різних способів сушіння нерибних продуктів моря. Запропоновано шляхи вдосконалення способів та обладнання з метою розробки енергозбережної технології сушіння гідробіонтів. Визначено переваги запропонованого способу інтенсифікації сушіння гідробіонтів.
This article is devoted to the questions of the advanced process for drying hydrobionts. The analysis of theoretical researches concerning different methods of drying hydrobionts is presented. Specific features of technological and physicalchemical properties of hydrobionts during drying in a fixed layer, and the influence of temperature regimes on qualitative indicators of a dried product are considered. The prospective of applying the method of vibration for drying hydrobionts at the use of fluidized layer with oscillation is formulated. The improvement of the process and equipment for drying heat-labile shellfish and algae via the process of drying in a fluidizing layer with the vibration will allow intensify the drying process, increase the yield of the dried products and improves quality characteristics of the end product.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/2881
Appears in Collections:Випуск 1 (19)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Pt_2014_1_17.pdf246.15 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.