Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/2456
Title: Визначення структурно-механічних характеристик харчових продуктів
Other Titles: Measuring of food products’ rheological characteristics
Authors: Чеканов, Микола Анатолійович
Запаренко, Ганна Володимирівна
Лисюк, Галина Михайлівна
Олійник, Світлана Георгіївна
Гейко, Тетяна Сергіївна
Keywords: структурно-механічні характеристики;показники сили та граничного напруження різання;структурно-механические характеристики;показатели силы и предельного напряжения резанья;rheological characteristics;indexes of power and critical cutting stress
Issue Date: 2014
Publisher: Харківський державний університет харчування та торгівлі
Citation: Чеканов М. А., Запаренко Г. В., Лисюк Г. М., Олійник С. Г., Гейко Т. С. Визначення структурно-механічних характеристик харчових продуктів. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2014. Вип. 2(20). C. 387-396.
Abstract: Розглянуто устаткування для визначення основних структурномеханічних характеристик харчових продуктів, його переваги та недоліки. Розроблено методику та запропоновано установку для визначення сили та граничного напруження різання, упровадження якої дозволяє скоротити процес отримання експериментальних даних, збільшити їх точність і дискретність.
Different equipment for measuring main rheological characteristics of food products as well as its strengths and shortcomings are discussed. Methodology for the measuring of the power and critical cutting stress is proposed. Rheological characteristics of different food products with the use of new methodology are investigated and compared statistically to the literature data concerning them. Introduction of new proposed equipment would contribute to the simplification of experimental data generation and increase its accuracy and discreteness. Further research would focus on the investigation of power and critical cutting stress for food products, raw materials and semi-products with different starting characteristics and various types of technological treatment.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/2456
Appears in Collections:Випуск 2 (20)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Pt_2014_2_42.pdf299.15 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.