Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс:
https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1741
Название: | Теоретичне обґрунтування використання гідробіонтів у технології дієтичних добавок |
Другие названия: | The theoretical ground of hydrocoles’ use in the technology of dietary additives |
Авторы: | Дуденко, Ніна Василівна Павлоцька, Лариса Федорівна Горбань, Віктор Григорович Цибань, Лілія Степанівна |
Ключевые слова: | гідробіонти;мікроводорість;β-каротин;екстракція;харчування;добавка;гидробионты;екстракт;экстракция;питание;экстракт;микроводоросль;hydrobionts;microalgae;β-carotene;extraction;enrichment;food products;extract |
Дата публикации: | 2014 |
Издательство: | Харківський державний університет харчування та торгівлі |
Библиографическое описание: | Дуденко Н. В., Павлоцька Л. Ф., Горбань В. Г., Цибань Л. С. Теоретичне обґрунтування використання гідробіонтів у технології дієтичних добавок. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2014. Вип. 2(20). C. 17-28. |
Краткий осмотр (реферат): | Науково обґрунтовано можливість отримання каротиновмісної
добавки із сушеної біомаси мікроводорості Дуналіелла Саліна методом
екстрагування рафінованою дезодорованою соняшниковою олією. Визначено
раціональні параметри екстрагування. Вивчено фізико-хімічні показники й
стабільність дієтичної добавки під час зберігання протягом трьох місяців.
Розроблено рекомендації щодо збагачення продуктів харчування
каротиновмісною добавкою. In this research paper the possibility and the advantages of obtaining dietary carotene-containing additive from non-traditional raw material – dried biomass of microalgae Dunaliella Salina by the method of extraction by refined deodorized sunflower oil are scientifically grounded experimentally proved. Rational parameters of carotene extraction from dried biomass of microalgae Dunaliella Salina by the refined deodorized sunflower oil are determined: the ratio of raw material:extractant is 1:20; the extractant temperature is 30°C; the duration of the extraction process is 4 days. The obtained extract has liquid consistency, dark red color and neutral flavor. Physical and chemical indices of carotene-containing additive (quantitative content of β-carotene, vitamin E, fatty acids; acid, peroxide and iodine number; refractive index; dynamic viscosity) were studied. The stability of carotene-containing dietary additive, obtained from the dried biomass of microalgae Dunaliella Salina was experimentally proved. The obtained carotenecontaining extract can be recommended as an independent dietary additive, as well as for wide assortment of food products, including food products of functional purpose. The recommendations of food products enrichment with carotene containing dietary additive were elaborated |
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): | https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1741 |
Располагается в коллекциях: | Випуск 2 (20) |
Файлы этого ресурса:
Файл | Описание | Размер | Формат | |
---|---|---|---|---|
Pt_2014_2_4.pdf | 417.38 kB | Adobe PDF | Просмотреть/Открыть |
Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.