Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1741
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorДуденко, Ніна Василівна-
dc.contributor.authorПавлоцька, Лариса Федорівна-
dc.contributor.authorГорбань, Віктор Григорович-
dc.contributor.authorЦибань, Лілія Степанівна-
dc.date.accessioned2022-06-26T13:00:16Z-
dc.date.available2022-06-26T13:00:16Z-
dc.date.issued2014-
dc.identifier.citationДуденко Н. В., Павлоцька Л. Ф., Горбань В. Г., Цибань Л. С. Теоретичне обґрунтування використання гідробіонтів у технології дієтичних добавок. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2014. Вип. 2(20). C. 17-28.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1741-
dc.description.abstractНауково обґрунтовано можливість отримання каротиновмісної добавки із сушеної біомаси мікроводорості Дуналіелла Саліна методом екстрагування рафінованою дезодорованою соняшниковою олією. Визначено раціональні параметри екстрагування. Вивчено фізико-хімічні показники й стабільність дієтичної добавки під час зберігання протягом трьох місяців. Розроблено рекомендації щодо збагачення продуктів харчування каротиновмісною добавкою.uk_UA
dc.description.abstractIn this research paper the possibility and the advantages of obtaining dietary carotene-containing additive from non-traditional raw material – dried biomass of microalgae Dunaliella Salina by the method of extraction by refined deodorized sunflower oil are scientifically grounded experimentally proved. Rational parameters of carotene extraction from dried biomass of microalgae Dunaliella Salina by the refined deodorized sunflower oil are determined: the ratio of raw material:extractant is 1:20; the extractant temperature is 30°C; the duration of the extraction process is 4 days. The obtained extract has liquid consistency, dark red color and neutral flavor. Physical and chemical indices of carotene-containing additive (quantitative content of β-carotene, vitamin E, fatty acids; acid, peroxide and iodine number; refractive index; dynamic viscosity) were studied. The stability of carotene-containing dietary additive, obtained from the dried biomass of microalgae Dunaliella Salina was experimentally proved. The obtained carotenecontaining extract can be recommended as an independent dietary additive, as well as for wide assortment of food products, including food products of functional purpose. The recommendations of food products enrichment with carotene containing dietary additive were elaborated-
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХарківський державний університет харчування та торгівліuk_UA
dc.subjectгідробіонтиuk_UA
dc.subjectмікроводорістьuk_UA
dc.subjectβ-каротинuk_UA
dc.subjectекстракціяuk_UA
dc.subjectхарчуванняuk_UA
dc.subjectдобавкаuk_UA
dc.subjectгидробионтыuk_UA
dc.subjectекстрактuk_UA
dc.subjectэкстракцияuk_UA
dc.subjectпитаниеuk_UA
dc.subjectэкстрактuk_UA
dc.subjectмикроводоросльuk_UA
dc.subjecthydrobiontsuk_UA
dc.subjectmicroalgaeuk_UA
dc.subjectβ-caroteneuk_UA
dc.subjectextractionuk_UA
dc.subjectenrichmentuk_UA
dc.subjectfood productsuk_UA
dc.subjectextractuk_UA
dc.titleТеоретичне обґрунтування використання гідробіонтів у технології дієтичних добавокuk_UA
dc.title.alternativeThe theoretical ground of hydrocoles’ use in the technology of dietary additives-
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Випуск 2 (20)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Pt_2014_2_4.pdf417.38 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.