Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1741
Title: Теоретичне обґрунтування використання гідробіонтів у технології дієтичних добавок
Other Titles: The theoretical ground of hydrocoles’ use in the technology of dietary additives
Authors: Дуденко, Ніна Василівна
Павлоцька, Лариса Федорівна
Горбань, Віктор Григорович
Цибань, Лілія Степанівна
Keywords: гідробіонти;мікроводорість;β-каротин;екстракція;харчування;добавка;гидробионты;екстракт;экстракция;питание;экстракт;микроводоросль;hydrobionts;microalgae;β-carotene;extraction;enrichment;food products;extract
Issue Date: 2014
Publisher: Харківський державний університет харчування та торгівлі
Citation: Дуденко Н. В., Павлоцька Л. Ф., Горбань В. Г., Цибань Л. С. Теоретичне обґрунтування використання гідробіонтів у технології дієтичних добавок. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2014. Вип. 2(20). C. 17-28.
Abstract: Науково обґрунтовано можливість отримання каротиновмісної добавки із сушеної біомаси мікроводорості Дуналіелла Саліна методом екстрагування рафінованою дезодорованою соняшниковою олією. Визначено раціональні параметри екстрагування. Вивчено фізико-хімічні показники й стабільність дієтичної добавки під час зберігання протягом трьох місяців. Розроблено рекомендації щодо збагачення продуктів харчування каротиновмісною добавкою.
In this research paper the possibility and the advantages of obtaining dietary carotene-containing additive from non-traditional raw material – dried biomass of microalgae Dunaliella Salina by the method of extraction by refined deodorized sunflower oil are scientifically grounded experimentally proved. Rational parameters of carotene extraction from dried biomass of microalgae Dunaliella Salina by the refined deodorized sunflower oil are determined: the ratio of raw material:extractant is 1:20; the extractant temperature is 30°C; the duration of the extraction process is 4 days. The obtained extract has liquid consistency, dark red color and neutral flavor. Physical and chemical indices of carotene-containing additive (quantitative content of β-carotene, vitamin E, fatty acids; acid, peroxide and iodine number; refractive index; dynamic viscosity) were studied. The stability of carotene-containing dietary additive, obtained from the dried biomass of microalgae Dunaliella Salina was experimentally proved. The obtained carotenecontaining extract can be recommended as an independent dietary additive, as well as for wide assortment of food products, including food products of functional purpose. The recommendations of food products enrichment with carotene containing dietary additive were elaborated
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1741
Appears in Collections:Випуск 2 (20)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Pt_2014_2_4.pdf417.38 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.