Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс:
https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/62866
Название: | Особливості класифікації зерна пшениці та система забезпечення якості борошняних продуктів у Канаді |
Другие названия: | Features of the classification of wheat grain and the system topic of quality assurance of flour products in Сanada |
Авторы: | Шаніна, О. М Гавриш, Т. В. Джонстон, А. Т. |
Ключевые слова: | класифікація пшениці;типізація зерна;технологічний потенціал;конкурентоспроможність;якість зерна;канадська система;українська система;борошно;зерновий ринок;експорт пшениці;контроль якості;wheat classification;grain typification;technological potential;competitiveness;grain quality;Canadian system;Ukrainian system;flour;grain market;wheat export;quality control |
Дата публикации: | 2024 |
Издательство: | Харків: ДБТУ |
Библиографическое описание: | Шаніна О. М., Гавриш Т. В., Джонстон А. Т. Особливості класифікації зерна пшениці та система забезпечення якості борошняних продуктів у Канаді. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі: зб. наук. праць. Харків : ДБТУ, 2024. Вип. 2 (36). C. 66-75 |
Серия/номер: | Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі;Вип. 2 (36) |
Краткий осмотр (реферат): | Стаття присвячена аналізу підходів до класифікації та типізації зерна
пшениці в Україні та Канаді, з акцентом на необхідність уніфікації українських
стандартів із міжнародними системами. Відзначаються розбіжності в оцінці
якості пшениці та методах її класифікації, зокрема в Україні та Канаді. В
Україні пшениця класифікується залежно від якісних показників, тоді як
канадська система базується на ботанічних характеристиках і поділяє зерно
за класами відповідно до якості. Описано канадські класи пшениці, типи
борошна, а також механізми контролю якості, що використовуються
Канадською зерновою комісією, для забезпечення високої якості експорту. The article explores the importance of unifying Ukraine’s national system for wheat grain classification and typology with internationally recognized classification systems to enhance the technological potential and competitiveness of Ukrainian wheat. It highlights the differences between Ukraine and other global markets, such as Canada, in how grain quality and consumer preferences are assessed. While Ukraine classifies wheat solely based on quality indicators, Canada employs a system that combines botanical characteristics with quality criteria. The article provides a detailed comparison of the Canadian classification system, which is known for its consistent high-quality wheat and significant global export share. The classification in Canada includes several distinct wheat classes, each serving specific end-uses like bread, pasta, and confectionery production. Moreover, Canada’s regulatory framework, overseen by institutions such as the Canadian Grain Commission, ensures the quality of wheat through strict standards and certification processes. The article also discusses the types of wheat flour available in North America, including all purpose, bread, and whole wheat flours, and contrasts them with Ukrainian practices. The Canadian approach to wheat flour typology is considered more comprehensive, addressing the content of the wheat grain’s anatomical parts and the fineness of the milling, while also considering flour enrichment practices aimed at improving nutritional quality. |
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): | https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/62866 |
ISSN: | 2312-3990Х (Print) 2519-2922 (Online) |
Располагается в коллекциях: | Випуск 2 (36) |
Файлы этого ресурса:
Файл | Описание | Размер | Формат | |
---|---|---|---|---|
Prohres_tekhnika_tekhnolohiyi_2_24-66-75.pdf | 257.84 kB | Adobe PDF | Просмотреть/Открыть |
Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.