Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/62866
Title: | Особливості класифікації зерна пшениці та система забезпечення якості борошняних продуктів у Канаді |
Other Titles: | Features of the classification of wheat grain and the system topic of quality assurance of flour products in Сanada |
Authors: | Шаніна, О. М Гавриш, Т. В. Джонстон, А. Т. |
Keywords: | класифікація пшениці;типізація зерна;технологічний потенціал;конкурентоспроможність;якість зерна;канадська система;українська система;борошно;зерновий ринок;експорт пшениці;контроль якості;wheat classification;grain typification;technological potential;competitiveness;grain quality;Canadian system;Ukrainian system;flour;grain market;wheat export;quality control |
Issue Date: | 2024 |
Publisher: | Харків: ДБТУ |
Citation: | Шаніна О. М., Гавриш Т. В., Джонстон А. Т. Особливості класифікації зерна пшениці та система забезпечення якості борошняних продуктів у Канаді. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі: зб. наук. праць. Харків : ДБТУ, 2024. Вип. 2 (36). C. 66-75 |
Series/Report no.: | Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі;Вип. 2 (36) |
Abstract: | Стаття присвячена аналізу підходів до класифікації та типізації зерна
пшениці в Україні та Канаді, з акцентом на необхідність уніфікації українських
стандартів із міжнародними системами. Відзначаються розбіжності в оцінці
якості пшениці та методах її класифікації, зокрема в Україні та Канаді. В
Україні пшениця класифікується залежно від якісних показників, тоді як
канадська система базується на ботанічних характеристиках і поділяє зерно
за класами відповідно до якості. Описано канадські класи пшениці, типи
борошна, а також механізми контролю якості, що використовуються
Канадською зерновою комісією, для забезпечення високої якості експорту. The article explores the importance of unifying Ukraine’s national system for wheat grain classification and typology with internationally recognized classification systems to enhance the technological potential and competitiveness of Ukrainian wheat. It highlights the differences between Ukraine and other global markets, such as Canada, in how grain quality and consumer preferences are assessed. While Ukraine classifies wheat solely based on quality indicators, Canada employs a system that combines botanical characteristics with quality criteria. The article provides a detailed comparison of the Canadian classification system, which is known for its consistent high-quality wheat and significant global export share. The classification in Canada includes several distinct wheat classes, each serving specific end-uses like bread, pasta, and confectionery production. Moreover, Canada’s regulatory framework, overseen by institutions such as the Canadian Grain Commission, ensures the quality of wheat through strict standards and certification processes. The article also discusses the types of wheat flour available in North America, including all purpose, bread, and whole wheat flours, and contrasts them with Ukrainian practices. The Canadian approach to wheat flour typology is considered more comprehensive, addressing the content of the wheat grain’s anatomical parts and the fineness of the milling, while also considering flour enrichment practices aimed at improving nutritional quality. |
URI: | https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/62866 |
ISSN: | 2312-3990Х (Print) 2519-2922 (Online) |
Appears in Collections: | Випуск 2 (36) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Prohres_tekhnika_tekhnolohiyi_2_24-66-75.pdf | 257.84 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.