Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/62866
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorШаніна, О. М-
dc.contributor.authorГавриш, Т. В.-
dc.contributor.authorДжонстон, А. Т.-
dc.date.accessioned2025-02-14T13:18:31Z-
dc.date.available2025-02-14T13:18:31Z-
dc.date.issued2024-
dc.identifier.citationШаніна О. М., Гавриш Т. В., Джонстон А. Т. Особливості класифікації зерна пшениці та система забезпечення якості борошняних продуктів у Канаді. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі: зб. наук. праць. Харків : ДБТУ, 2024. Вип. 2 (36). C. 66-75uk_UA
dc.identifier.issn2312-3990Х (Print)-
dc.identifier.issn2519-2922 (Online)-
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/62866-
dc.description.abstractСтаття присвячена аналізу підходів до класифікації та типізації зерна пшениці в Україні та Канаді, з акцентом на необхідність уніфікації українських стандартів із міжнародними системами. Відзначаються розбіжності в оцінці якості пшениці та методах її класифікації, зокрема в Україні та Канаді. В Україні пшениця класифікується залежно від якісних показників, тоді як канадська система базується на ботанічних характеристиках і поділяє зерно за класами відповідно до якості. Описано канадські класи пшениці, типи борошна, а також механізми контролю якості, що використовуються Канадською зерновою комісією, для забезпечення високої якості експорту.uk_UA
dc.description.abstractThe article explores the importance of unifying Ukraine’s national system for wheat grain classification and typology with internationally recognized classification systems to enhance the technological potential and competitiveness of Ukrainian wheat. It highlights the differences between Ukraine and other global markets, such as Canada, in how grain quality and consumer preferences are assessed. While Ukraine classifies wheat solely based on quality indicators, Canada employs a system that combines botanical characteristics with quality criteria. The article provides a detailed comparison of the Canadian classification system, which is known for its consistent high-quality wheat and significant global export share. The classification in Canada includes several distinct wheat classes, each serving specific end-uses like bread, pasta, and confectionery production. Moreover, Canada’s regulatory framework, overseen by institutions such as the Canadian Grain Commission, ensures the quality of wheat through strict standards and certification processes. The article also discusses the types of wheat flour available in North America, including all purpose, bread, and whole wheat flours, and contrasts them with Ukrainian practices. The Canadian approach to wheat flour typology is considered more comprehensive, addressing the content of the wheat grain’s anatomical parts and the fineness of the milling, while also considering flour enrichment practices aimed at improving nutritional quality.uk_UA
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХарків: ДБТУuk_UA
dc.relation.ispartofseriesПрогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі;Вип. 2 (36)-
dc.subjectкласифікація пшениціuk_UA
dc.subjectтипізація зернаuk_UA
dc.subjectтехнологічний потенціалuk_UA
dc.subjectконкурентоспроможністьuk_UA
dc.subjectякість зернаuk_UA
dc.subjectканадська системаuk_UA
dc.subjectукраїнська системаuk_UA
dc.subjectборошноuk_UA
dc.subjectзерновий ринокuk_UA
dc.subjectекспорт пшениціuk_UA
dc.subjectконтроль якостіuk_UA
dc.subjectwheat classificationuk_UA
dc.subjectgrain typificationuk_UA
dc.subjecttechnological potentialuk_UA
dc.subjectcompetitivenessuk_UA
dc.subjectgrain qualityuk_UA
dc.subjectCanadian systemuk_UA
dc.subjectUkrainian systemuk_UA
dc.subjectflouruk_UA
dc.subjectgrain marketuk_UA
dc.subjectwheat exportuk_UA
dc.subjectquality controluk_UA
dc.titleОсобливості класифікації зерна пшениці та система забезпечення якості борошняних продуктів у Канадіuk_UA
dc.title.alternativeFeatures of the classification of wheat grain and the system topic of quality assurance of flour products in Сanadauk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Випуск 2 (36)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Prohres_tekhnika_tekhnolohiyi_2_24-66-75.pdf257.84 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.