Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс:
https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/3076
Название: | Prospects for the use of membrane technologies for the processing of dairy raw materials |
Другие названия: | Перспективи використання мембранних технологій переробки молочної сировини |
Авторы: | Deynichenko, Gregory Guzenko, Vasiliy Dmytrevskyi, Dmytro Tsvirkun, Ludmila Kravchenko, Tamara |
Ключевые слова: | membrane;process;process;technology;milk;raw material;industry;мембрана;процес;технологія;молоко;сировина;промисловість;процесс;технология;сырье;промышленность |
Дата публикации: | 2019 |
Издательство: | Харківський державний університет харчування та торгівлі |
Библиографическое описание: | Deynichenko G., Guzenko V., Dmytrevskyi D., Tsvirkun L., Kravchenko T. Prospects for the use of membrane technologies for the processing of dairy raw materials. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2019. Вип. 2(30). C. 122-133. |
Краткий осмотр (реферат): | The article is devoted to the issue of using membrane processes in the
processing of dairy raw materials in order to create resource-saving technologies
and to improve technical equipment for the production of concentrates from
secondary dairy products. The application of membrane technologies in the dairy
industry is analyzed. The results of analytical research concerning the possibility
of producing dairy products from secondary raw materials with the use of
ultrafiltration at the food industry along with the production of traditional whole
milk products are presented. Розглянуто питання використання мембранних процесів під час обробки молочної сировини з метою створення ресурсозбережних технологій та вдосконалення технічного оснащення виробництва концентратів із вторинної молочної продукції. Проаналізовано застосування мембранних технологій у молочній галузі харчової промисловості. Мембранні процеси дозволяють розробити нові технологічні підходи до переробки молока в цільномолочну продукцію з комплексним використанням сировини. Концентрування білкової складової в знежиреному молоці без збільшення концентрації лактози і мінеральних солей дозволяє стандартизувати в молоці вміст жиру і білка. Подано аналіз і характеристику схеми сучасних напрямів використання мембранних процесів із визначенням можливості розробки ресурсозбережних технологій для отримання нової молочної продукції підвищеної якості на підприємствах із переробки молока та молочних продуктів. Подано результати аналітичних досліджень щодо можливості виробництва молочних продуктів із вторинної сировини (тверді та м’які сири, десерти, йогурти, кисломолочні сири, сирні пасти) з використанням ультрафільтрації на підприємствах харчової промисловості поряд із виробництвом традиційної продукції з незбираного молока. Основними завданнями застосування ультрафільтрації в сироварінні є попереднє концентрування білків у молоці для виробництва традиційних видів сиру, значна зміна співвідношення між білками й іншими компонентами для створення нових видів сиру, нормалізація молока за білком для забезпечення однорідності й відтворюваності властивостей отриманого сиру, незалежно від сезону, виділення сироваткових білків із підсирної сироватки, з метою отримання білкових концентратів і лактозного розчину. Теоретичні дослідження і ґрунтовний практичний матеріал дозволяють зробити висновок, що застосування напівпроникних мембран може дати значний економічний ефект на виробництві, відкрити широкі можливості для створення принципово нових, простих, ресурсозбережних і екологічно чистих технологій. |
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): | https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/3076 |
Располагается в коллекциях: | Випуск 2 (30) |
Файлы этого ресурса:
Файл | Описание | Размер | Формат | |
---|---|---|---|---|
10 (122-133).pdf | 377.78 kB | Adobe PDF | Просмотреть/Открыть |
Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.