Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/3076
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorDeynichenko, Gregory-
dc.contributor.authorGuzenko, Vasiliy-
dc.contributor.authorDmytrevskyi, Dmytro-
dc.contributor.authorTsvirkun, Ludmila-
dc.contributor.authorKravchenko, Tamara-
dc.date.accessioned2022-07-12T15:14:35Z-
dc.date.available2022-07-12T15:14:35Z-
dc.date.issued2019-
dc.identifier.citationDeynichenko G., Guzenko V., Dmytrevskyi D., Tsvirkun L., Kravchenko T. Prospects for the use of membrane technologies for the processing of dairy raw materials. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2019. Вип. 2(30). C. 122-133.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/3076-
dc.description.abstractThe article is devoted to the issue of using membrane processes in the processing of dairy raw materials in order to create resource-saving technologies and to improve technical equipment for the production of concentrates from secondary dairy products. The application of membrane technologies in the dairy industry is analyzed. The results of analytical research concerning the possibility of producing dairy products from secondary raw materials with the use of ultrafiltration at the food industry along with the production of traditional whole milk products are presented.uk_UA
dc.description.abstractРозглянуто питання використання мембранних процесів під час обробки молочної сировини з метою створення ресурсозбережних технологій та вдосконалення технічного оснащення виробництва концентратів із вторинної молочної продукції. Проаналізовано застосування мембранних технологій у молочній галузі харчової промисловості. Мембранні процеси дозволяють розробити нові технологічні підходи до переробки молока в цільномолочну продукцію з комплексним використанням сировини. Концентрування білкової складової в знежиреному молоці без збільшення концентрації лактози і мінеральних солей дозволяє стандартизувати в молоці вміст жиру і білка. Подано аналіз і характеристику схеми сучасних напрямів використання мембранних процесів із визначенням можливості розробки ресурсозбережних технологій для отримання нової молочної продукції підвищеної якості на підприємствах із переробки молока та молочних продуктів. Подано результати аналітичних досліджень щодо можливості виробництва молочних продуктів із вторинної сировини (тверді та м’які сири, десерти, йогурти, кисломолочні сири, сирні пасти) з використанням ультрафільтрації на підприємствах харчової промисловості поряд із виробництвом традиційної продукції з незбираного молока. Основними завданнями застосування ультрафільтрації в сироварінні є попереднє концентрування білків у молоці для виробництва традиційних видів сиру, значна зміна співвідношення між білками й іншими компонентами для створення нових видів сиру, нормалізація молока за білком для забезпечення однорідності й відтворюваності властивостей отриманого сиру, незалежно від сезону, виділення сироваткових білків із підсирної сироватки, з метою отримання білкових концентратів і лактозного розчину. Теоретичні дослідження і ґрунтовний практичний матеріал дозволяють зробити висновок, що застосування напівпроникних мембран може дати значний економічний ефект на виробництві, відкрити широкі можливості для створення принципово нових, простих, ресурсозбережних і екологічно чистих технологій.uk_UA
dc.language.isoenuk_UA
dc.publisherХарківський державний університет харчування та торгівліuk_UA
dc.subjectmembraneuk_UA
dc.subjectprocessuk_UA
dc.subjectprocessuk_UA
dc.subjecttechnologyuk_UA
dc.subjectmilkuk_UA
dc.subjectraw materialuk_UA
dc.subjectindustryuk_UA
dc.subjectмембранаuk_UA
dc.subjectпроцесuk_UA
dc.subjectтехнологіяuk_UA
dc.subjectмолокоuk_UA
dc.subjectсировинаuk_UA
dc.subjectпромисловістьuk_UA
dc.subjectпроцессuk_UA
dc.subjectтехнологияuk_UA
dc.subjectсырьеuk_UA
dc.subjectпромышленностьuk_UA
dc.titleProspects for the use of membrane technologies for the processing of dairy raw materialsuk_UA
dc.title.alternativeПерспективи використання мембранних технологій переробки молочної сировиниuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Випуск 2 (30)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
10 (122-133).pdf377.78 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.