Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/2454
Название: Прогнозування вмісту сухих речовин у плодах яблуні залежно від абіотичних чинників
Другие названия: The dry matter prediction in the fruit of the apple tree depending from abiotic factors
Авторы: Сердюк, Марина Єгорівна
Ключевые слова: сухі речовини;прогнозування;модель;кореляція;сорт;яблука;температура;опади;вологість;сухие вещества;прогнозирование;влажность;корреляция;яблоки;осадки;dry matter;forecasting;model;correlation;variety;apples;temperature;precipitation;humidity
Дата публикации: 2014
Издательство: Харківський державний університет харчування та торгівлі
Библиографическое описание: Сердюк М. Є. Прогнозування вмісту сухих речовин у плодах яблуні залежно від абіотичних чинників. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2014. Вип. 2(20). C. 365-375.
Краткий осмотр (реферат): Досліджено вплив абіотичних чинників на процес накопичення сухих речовин у плодах яблуні. Установлено, що найбільш впливовими погодними чинниками в умовах південно-степової підзони України є середньорічна сума активних температур і відносна вологість повітря. Розроблена багатофакторна модель дає можливість завчасно прогнозувати вміст сухих речовин у яблуках залежно від визначених чинників.
The influence of abiotic factors on the accumulation of dry matter in the apple fruits was investigated. The four varieties of apple fruits such as Idared, Golden Delicious, Reinette Simirenko, Florina were selected for the investigation. The results showed that an average dry matter content in fruits of apple grown in 1 © Сердюк М.Є., 2014 366 the conditions of Ukrainian Southern Steppe subzone equalled 14%. The highest content of dry matter was described for the apple fruits of Florina variety and the smallest - for Idared variety among the studied varieties of apples. The results of multiple correlation and regression analyses revealed that major weather factors that most significantly influenced the accumulation of dry matter in the apple fruits in Ukrainian Southern Steppe subzone is an average sum of active temperatures and average relative humidity, with the dominant influence of the latter factor. The multifactor model У=19,54557+ 0,0027Х1 – 0,21335Х2 was developed by means of the methods of variation statistics that enables to predict dry matter content in the selected varieties of apples depending on weather factors in the needed time.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/2454
Располагается в коллекциях:Випуск 2 (20)

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
Pt_2014_2_40.pdf357.79 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.