Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/2454
Title: Прогнозування вмісту сухих речовин у плодах яблуні залежно від абіотичних чинників
Other Titles: The dry matter prediction in the fruit of the apple tree depending from abiotic factors
Authors: Сердюк, Марина Єгорівна
Keywords: сухі речовини;прогнозування;модель;кореляція;сорт;яблука;температура;опади;вологість;сухие вещества;прогнозирование;влажность;корреляция;яблоки;осадки;dry matter;forecasting;model;correlation;variety;apples;temperature;precipitation;humidity
Issue Date: 2014
Publisher: Харківський державний університет харчування та торгівлі
Citation: Сердюк М. Є. Прогнозування вмісту сухих речовин у плодах яблуні залежно від абіотичних чинників. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2014. Вип. 2(20). C. 365-375.
Abstract: Досліджено вплив абіотичних чинників на процес накопичення сухих речовин у плодах яблуні. Установлено, що найбільш впливовими погодними чинниками в умовах південно-степової підзони України є середньорічна сума активних температур і відносна вологість повітря. Розроблена багатофакторна модель дає можливість завчасно прогнозувати вміст сухих речовин у яблуках залежно від визначених чинників.
The influence of abiotic factors on the accumulation of dry matter in the apple fruits was investigated. The four varieties of apple fruits such as Idared, Golden Delicious, Reinette Simirenko, Florina were selected for the investigation. The results showed that an average dry matter content in fruits of apple grown in 1 © Сердюк М.Є., 2014 366 the conditions of Ukrainian Southern Steppe subzone equalled 14%. The highest content of dry matter was described for the apple fruits of Florina variety and the smallest - for Idared variety among the studied varieties of apples. The results of multiple correlation and regression analyses revealed that major weather factors that most significantly influenced the accumulation of dry matter in the apple fruits in Ukrainian Southern Steppe subzone is an average sum of active temperatures and average relative humidity, with the dominant influence of the latter factor. The multifactor model У=19,54557+ 0,0027Х1 – 0,21335Х2 was developed by means of the methods of variation statistics that enables to predict dry matter content in the selected varieties of apples depending on weather factors in the needed time.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/2454
Appears in Collections:Випуск 2 (20)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Pt_2014_2_40.pdf357.79 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.