Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/2443
Title: | Формування низькомолекулярних антиоксидантів пасльонових плодів залежно від гідротермічних умов |
Other Titles: | Formation of non-enzymatic antioxidants in solanaceae fruits under hydrothermal conditions |
Authors: | Прісс, Олеся Петрівна |
Keywords: | томати;каротиноїди;температура;опади;аскорбінова кислота;фенольні речовини;цукри;перець;томаты;перец;температура;осадки;аскорбиновая кислота;фенольные вещества;каротиноиды;сахара;tomatoes;peppers;temperature;rainfall;ascorbic acid;phenols;carotenoids;sugars |
Issue Date: | 2014 |
Publisher: | Харківський державний університет харчування та торгівлі |
Citation: | Прісс О. П. Формування низькомолекулярних антиоксидантів пасльонових плодів залежно від гідротермічних умов. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2014. Вип. 2(20). C. 347-357. |
Abstract: | Досліджено вплив температури та опадів на формування комплексу
низькомолекулярних антиоксидантів плодів перцю гібрида Нікіта та томата
сорту Новачок. Установлено, що визначальний вплив на формування
комплексу антиоксидантів має сума активних температур періоду
формування та дозрівання плодів, де коефіцієнт кореляції залежно від
показника становить від –0,57 до 0,75. The influence of hydrothermal conditions on the formation of ascorbic acid, phenolic substances, carotenoids in fruits of sweet bell pepper cultivar Nikita and tomato cultivar Novachok was investigated. Relationships are set on the basis of the connection between the pair correlation analysis of abiotic factors change and concentrations of bioactive compounds. It is shown that non-enzymatic antioxidants in solanaceae fruits significantly influenced by the sum of temperatures in the period of forming and ripening of fruits, whereas the coefficient of correlation makes up from –0,57 to 0,75 depending on the characteristic. There is a strong direct correlation (r=0,61) between the ascorbic acid pool and rainfall. Rainfall also has strong (r=–0,81) influence on the formation of carotenoids in fruits of pepper, but does not affect the concentration of polyphenolic compounds. The concentrations of each compound under consideration are in close correlation with each other that indicates the similarity of favorable conditions for the formation of a maximum fund of non-enzymatic antioxidant. |
URI: | https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/2443 |
Appears in Collections: | Випуск 2 (20) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Pt_2014_2_38.pdf | 582.63 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.