Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/2443
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorПрісс, Олеся Петрівна-
dc.date.accessioned2022-07-02T10:38:45Z-
dc.date.available2022-07-02T10:38:45Z-
dc.date.issued2014-
dc.identifier.citationПрісс О. П. Формування низькомолекулярних антиоксидантів пасльонових плодів залежно від гідротермічних умов. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2014. Вип. 2(20). C. 347-357.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/2443-
dc.description.abstractДосліджено вплив температури та опадів на формування комплексу низькомолекулярних антиоксидантів плодів перцю гібрида Нікіта та томата сорту Новачок. Установлено, що визначальний вплив на формування комплексу антиоксидантів має сума активних температур періоду формування та дозрівання плодів, де коефіцієнт кореляції залежно від показника становить від –0,57 до 0,75.uk_UA
dc.description.abstractThe influence of hydrothermal conditions on the formation of ascorbic acid, phenolic substances, carotenoids in fruits of sweet bell pepper cultivar Nikita and tomato cultivar Novachok was investigated. Relationships are set on the basis of the connection between the pair correlation analysis of abiotic factors change and concentrations of bioactive compounds. It is shown that non-enzymatic antioxidants in solanaceae fruits significantly influenced by the sum of temperatures in the period of forming and ripening of fruits, whereas the coefficient of correlation makes up from –0,57 to 0,75 depending on the characteristic. There is a strong direct correlation (r=0,61) between the ascorbic acid pool and rainfall. Rainfall also has strong (r=–0,81) influence on the formation of carotenoids in fruits of pepper, but does not affect the concentration of polyphenolic compounds. The concentrations of each compound under consideration are in close correlation with each other that indicates the similarity of favorable conditions for the formation of a maximum fund of non-enzymatic antioxidant.uk_UA
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХарківський державний університет харчування та торгівліuk_UA
dc.subjectтоматиuk_UA
dc.subjectкаротиноїдиuk_UA
dc.subjectтемператураuk_UA
dc.subjectопадиuk_UA
dc.subjectаскорбінова кислотаuk_UA
dc.subjectфенольні речовиниuk_UA
dc.subjectцукриuk_UA
dc.subjectперецьuk_UA
dc.subjectтоматыuk_UA
dc.subjectперецuk_UA
dc.subjectтемператураuk_UA
dc.subjectосадкиuk_UA
dc.subjectаскорбиновая кислотаuk_UA
dc.subjectфенольные веществаuk_UA
dc.subjectкаротиноидыuk_UA
dc.subjectсахараuk_UA
dc.subjecttomatoesuk_UA
dc.subjectpeppersuk_UA
dc.subjecttemperatureuk_UA
dc.subjectrainfalluk_UA
dc.subjectascorbic aciduk_UA
dc.subjectphenolsuk_UA
dc.subjectcarotenoidsuk_UA
dc.subjectsugarsuk_UA
dc.titleФормування низькомолекулярних антиоксидантів пасльонових плодів залежно від гідротермічних умовuk_UA
dc.title.alternativeFormation of non-enzymatic antioxidants in solanaceae fruits under hydrothermal conditionsuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Випуск 2 (20)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Pt_2014_2_38.pdf582.63 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.