Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс:
https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1915
Название: | Теоретичні дослідження течії ньютонівської рідини при перехідному гідродинамічному режимі |
Другие названия: | Theoretical studies of newtonian liquidat transient hydrodynamic regime |
Авторы: | Білецький, Едуард Володимирович Петренко, Олена Володимирівна |
Ключевые слова: | течія;режим;ламінарний;турбулентний;перехідний;смуга;стабілізація;профіль швидкості;течение;ламинарный;турбулентный;переходной;полоса;стабилизация;профиль скорости;flow;regimes;laminar;transitional;transfer;stripes;stabilization;velocity profile |
Дата публикации: | 2014 |
Издательство: | Харківський державний університет харчування та торгівлі |
Библиографическое описание: | Білецький Е. В., Петренко О. В. Теоретичні дослідження течії ньютонівської рідини при перехідному гідродинамічному режимі. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2014. Вип. 2(20). C. 102-114. |
Краткий осмотр (реферат): | Розглянуто модель перехідної течії ньютонівської рідини в каналі на
підставі уявлення про ламінарний та турбулентний режими течії, що
перемежовуються. Запропоновано формули, за якими можна обчислити
розмір смуг ламінарного й турбулентного характеру течії. Наведено модель
стабілізації профілю швидкості в смугах, яка параметрично залежить від
двох довжин стабілізації. Food industry uses a sufficient amount of low viscosity liquids flowing in laminar and transitional regimes. The ability to determine hydrodynamic characteristic of the flow in a transitional regime can affect significantly heat exchange intensity and its efficiency. The obtained phenomenological model uses the information concerning stabilized flow in laminar and turbulent regimes. The model uses the well-known data of the stabilizing duration of laminar and turbulent regimes. It also uses a simplified geometrical picture of visually observed compounding process. The obtained model makes it possible to calculate friction drag coefficients and local dragnets according to their values for the numbers Re, that make the top and bottom limits of a transient regime interval. The model may be helpful for building standard border layers and can be used for describing heat transfer in a transient hydrodynamical flow regime. |
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): | https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1915 |
Располагается в коллекциях: | Випуск 2 (20) |
Файлы этого ресурса:
Файл | Описание | Размер | Формат | |
---|---|---|---|---|
Pt_2014_2_12.pdf | 599.42 kB | Adobe PDF | Просмотреть/Открыть |
Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.