Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1759
Title: Сучасні лабораторні установки та дослідження електрофізичних методів обробки харчової сировини
Other Titles: Modern laboratory installations and research of electro-physical processing methods of food raw materials
Authors: Михайлов, Валерій Михайлович
Бабкіна, Ірина Володимирівна
Шевченко, Андрій Олександрович
Михайлова, Світлана Володимирівна
Авдєєв, Сергій Сергійович
Keywords: установка;електрофізичний;обробка;НВЧ;нагрівання;вакуумування;ЕКН;жарення;концентрування;сушіння;installation;electrophysical;treatment;microwave;heating;vacuuming;ECH;frying;concentration;drying
Issue Date: 2014
Publisher: Харківський державний університет харчування та торгівлі
Citation: Михайлов В. М., Бабкіна І. В., Шевченко А. О., Михайлова С. В., Авдєєв С. С. Сучасні лабораторні установки та дослідження електрофізичних методів обробки харчової сировини. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2014. Вип. 2(20). C. 82-94.
Abstract: Представлено лабораторні установки для дослідження електрофізичних методів обробки харчової сировини: для НВЧ-нагрівання та вакуумування, для електроконтактного нагрівання (ЕКН) та комбінованого жарення з ЕКН. Проведені дослідження дозволили встановити скорочення тривалості НВЧ-концентрування (сушіння) за рахунок збільшення проникної здатності НВЧ-енергії та зменшення дифузійного опору, зменшення нерівномірності температурного поля за умов ЕКН, а також скорочення тривалості жарення за рахунок ЕКН.
The laboratory installation for the investigation of the methods of food raw materials processing are presented. The installation consisting of a working capacity, microwave oven, electrical drive, mixer, vacuum manometer, condensate catcher and vacuum pump, has been developed for studying the processes of microwave concentration. The duration of the processes of microwave concentration and microwave drying with simultaneous stirring was determined by means of this installation.The installation for electrical contact heating (ECH) by various electrical current by its type, form and frequency, has also been elaborated. Its main elements are working capacity, a pair of heteropolar electrodes, autotransformer, generator, commutator and current rectifier. An experimental installation consisting of IR heater, the system of support and control of ECH, and monitors, has been developed for the combined frying with ECH. The investigations carried out in these installations allowed the authors determine the reduction of the duration of microwave concentration (drying) due to the increase of penetrating ability of microwave energy and reduction of diffusion resistance, decrease of temperature pattern non-uniformity under ECH, and reduction of frying duration due to ECH.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1759
Appears in Collections:Випуск 2 (20)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Pt_2014_2_10.pdf482.07 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.