Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1742
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorПавлюк, Раїса Юріївна-
dc.contributor.authorПогарська, Вікторія Вадимівна-
dc.contributor.authorПавлюк, Вадим Антонович-
dc.contributor.authorМаціпура, Тетяна Сергіївна-
dc.contributor.authorКотюк, Тетяна Валеріївна-
dc.date.accessioned2022-06-26T13:11:25Z-
dc.date.available2022-06-26T13:11:25Z-
dc.date.issued2014-
dc.identifier.citationПавлюк Р. Ю., Погарська В. В., Павлюк В. А., Маціпура Т. С., Котюк Т. В. Кріомеханічна модифікація добавок із шампіньйонів у вигляді дрібнодисперсного замороженого пюре з унікальними характеристиками. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2014. Вип. 2(20). C. 29-40.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1742-
dc.description.abstractРозроблено і науково обґрунтовано нанотехнології дрібнодисперсних добавок із шампіньйонів з унікальними характеристиками із застосуванням процесів кріомеханодеструкції та механоактивації. У ході комплексних дослідженнь доведено, що отримане заморожене дрібнодисперсне пюре має принципово нові властивості, відрізняється більшим (в 1,5…2,5 рази), ніж у свіжих грибах, вмістом низькомолекулярних БАР у вільному стані. Нова технологія дозволяє вилучити приховані в рослинній сировині форми БАР і біополімерів (білків) та більш повно використати її біологічний потенціал.uk_UA
dc.description.abstractNanotechnology of fine-dispersed additives based on champignons with unique characteristics using mechanical destruction and mechanical activation processes is scientifically justified and created. Comprehensive researches show that the received frozen fine-dispersed puree has substantionaly new properties. It is found that destruction of protein-chitin-mineral complexes and mechanical destruction (mechanolysis) of proteins take place during the fine-dispersed lowtemperature grinding of champignons it is revealed that the use of mechanical activation during cryogenic mechanical grinding of mushrooms into a finedispersed puree leads to cryogenic destruction and mechanolysis of champignon’s proteins to its monomers – free amino acids on 70...75%. It means that protein is transformed (modified) into nanostructured form, 2/3 of which are free amino acids and much more soluble and absorbed by the human body.-
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХарківський державний університет харчування та торгівліuk_UA
dc.subjectгриби шампіньйониuk_UA
dc.subjectкріодеструкціяuk_UA
dc.subjectнаноструктуроване пюреuk_UA
dc.subjectвільні амінокислотиuk_UA
dc.subjectлегкозасвоювана формаuk_UA
dc.subjectмеханоактиваціяuk_UA
dc.subjectшампиньоныuk_UA
dc.subjectкриодеструкцияuk_UA
dc.subjectнаноструктурированное пюреuk_UA
dc.subjectсвободные аминокислотыuk_UA
dc.subjectлегкоусвояемая формаuk_UA
dc.subjectмеханоактивацияuk_UA
dc.subjectchampignonsuk_UA
dc.subjectcryodestructionuk_UA
dc.subjectnanostructured pureeuk_UA
dc.subjectfree amino acidsuk_UA
dc.subjecteasily digestible formuk_UA
dc.subjectmechanical activationuk_UA
dc.titleКріомеханічна модифікація добавок із шампіньйонів у вигляді дрібнодисперсного замороженого пюре з унікальними характеристикамиuk_UA
dc.title.alternativeCryogenic mechanical modification of additives based on champignons in form of fine-dispersed frozen puree with unique characteristics-
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Випуск 2 (20)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Pt_2014_2_5.pdf430.42 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.