Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/993
Название: Дослідження жирнокислотного складу білковмісного напою з ядер волоського горіха
Другие названия: The study of fatty acid composition of proteincontaining beverage from walnuts kernels
Авторы: Савчук, Юрій Юрійович
Усатюк, Світлана Іванівна
Ключевые слова: білковмісний напій;ліпіди;волоський горіх;жирнокислотний склад;белоксодержащий напиток;липиды;грецкий орех;жирнокислотный состав;protein-containing beverage;lipids;walnut;fatty acid composition
Дата публикации: 2017
Издательство: Харківський державний університет харчування та торгівлі
Библиографическое описание: Савчук Ю.Ю., Усатюк С.І. Дослідження жирнокислотного складу білковмісного напою з ядер волоського горіха. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2017. Вип. 1(25). C. 381-389.
Краткий осмотр (реферат): Розробка білковмісних рослинних напоїв – перспективний напрям розвитку харчової галузі. Стаття присвячена дослідженню жирнокислотного складу білковмісного напою з ядер волоського горіха з метою встановлення біологічної цінності ліпідів напою та порівняння з ліпідами волоського горіха. Визначено вміст окремих жирних кислот у напої з ядер волоського горіха та встановлено їх жирнокислотний скор.
The perspective direction of development in food industry is development of protein-containing plant drinks. Actual direction in the food industry is development of protein-containing products from plant raw materials. Similar products exist in many countries of the world, in particular in the countries of Asia a traditional product is proteincontaining beverage from soy – soy milk. In the countries of southwest Europe consume protein-containing drink from almonds – almond milk. There are technologies of rice and oat protein-containing beverages. Plant lipids, including walnut beverage lipids, are the main source of essential polyunsaturated fatty acids. Their physiological significance is caused by the fact that they are necessary for the metabolism in a human body and increase the elasticity of the vessels. The biological role of polyunsaturated fatty acids is determined by their participation as structural elements of biomembranes of cells. This article is devoted to the study of the fatty acid composition of the protein-containing beverage from walnut kernels in order to establish the biological value of the beverage lipids and comparison with walnut lipids. The content of individual fatty acids in the beverage from walnut kernels is determined and their fatty acid content is established. The study of the fatty acid composition of the protein-containing beverage from walnut kernels has shown that among the fatty acid groups the largest content belongs to polyunsaturated fatty acids, namely, linoleic and linolenic. Therefore, the lipids of the drink are showing anti-atherosclerotic, antiarrhythmic, antiinflammatory and anti-allergenic properties. The consumers segment of proteinaceous products of plant origin includes all social spheres of the population. Also they can be recommended for dietary food, for people with intolerance of lactose and during a post.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/993
Располагается в коллекциях:Випуск 1 (25)

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
Pt_2017_1_34.pdf346.43 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.