Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/993
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorСавчук, Юрій Юрійович-
dc.contributor.authorУсатюк, Світлана Іванівна-
dc.date.accessioned2022-06-14T05:08:49Z-
dc.date.available2022-06-14T05:08:49Z-
dc.date.issued2017-
dc.identifier.citationСавчук Ю.Ю., Усатюк С.І. Дослідження жирнокислотного складу білковмісного напою з ядер волоського горіха. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2017. Вип. 1(25). C. 381-389.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/993-
dc.description.abstractРозробка білковмісних рослинних напоїв – перспективний напрям розвитку харчової галузі. Стаття присвячена дослідженню жирнокислотного складу білковмісного напою з ядер волоського горіха з метою встановлення біологічної цінності ліпідів напою та порівняння з ліпідами волоського горіха. Визначено вміст окремих жирних кислот у напої з ядер волоського горіха та встановлено їх жирнокислотний скор.uk_UA
dc.description.abstractThe perspective direction of development in food industry is development of protein-containing plant drinks. Actual direction in the food industry is development of protein-containing products from plant raw materials. Similar products exist in many countries of the world, in particular in the countries of Asia a traditional product is proteincontaining beverage from soy – soy milk. In the countries of southwest Europe consume protein-containing drink from almonds – almond milk. There are technologies of rice and oat protein-containing beverages. Plant lipids, including walnut beverage lipids, are the main source of essential polyunsaturated fatty acids. Their physiological significance is caused by the fact that they are necessary for the metabolism in a human body and increase the elasticity of the vessels. The biological role of polyunsaturated fatty acids is determined by their participation as structural elements of biomembranes of cells. This article is devoted to the study of the fatty acid composition of the protein-containing beverage from walnut kernels in order to establish the biological value of the beverage lipids and comparison with walnut lipids. The content of individual fatty acids in the beverage from walnut kernels is determined and their fatty acid content is established. The study of the fatty acid composition of the protein-containing beverage from walnut kernels has shown that among the fatty acid groups the largest content belongs to polyunsaturated fatty acids, namely, linoleic and linolenic. Therefore, the lipids of the drink are showing anti-atherosclerotic, antiarrhythmic, antiinflammatory and anti-allergenic properties. The consumers segment of proteinaceous products of plant origin includes all social spheres of the population. Also they can be recommended for dietary food, for people with intolerance of lactose and during a post.-
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХарківський державний університет харчування та торгівліuk_UA
dc.subjectбілковмісний напійuk_UA
dc.subjectліпідиuk_UA
dc.subjectволоський горіхuk_UA
dc.subjectжирнокислотний складuk_UA
dc.subjectбелоксодержащий напитокuk_UA
dc.subjectлипидыuk_UA
dc.subjectгрецкий орехuk_UA
dc.subjectжирнокислотный составuk_UA
dc.subjectprotein-containing beverageuk_UA
dc.subjectlipidsuk_UA
dc.subjectwalnutuk_UA
dc.subjectfatty acid compositionuk_UA
dc.titleДослідження жирнокислотного складу білковмісного напою з ядер волоського горіхаuk_UA
dc.title.alternativeThe study of fatty acid composition of proteincontaining beverage from walnuts kernels-
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Випуск 1 (25)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Pt_2017_1_34.pdf346.43 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.