Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/8393
Название: Ведення галузі м′ясного скотарства в умовах радіоактивного забруднення
Авторы: Криворучко, Ю. І.
Зандарян, В. А.
Дата публикации: 2018
Издательство: Харків: РВВ ХДЗВА
Библиографическое описание: Криворучко Ю. І., Зандарян В. А. Ведення галузі м′ясного скотарства в умовах радіоактивного забруднення. Методичні вказівки і завдання для лабораторно-практичних занять з напряму підготовки 204-"Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва" з дисципліни "Технологія виробництва яловичини". Харків: РВВ ХДЗВА, 2018. 24 с.
Краткий осмотр (реферат): Внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС значна частина сільськогосподарських угідь Полісся зазнала забруднення радіонуклідами, в основному цезієм -137, менше - стронцієм-90. Це спричинило ряд ускладнень з виробництвом на цих територіях сільськогосподарської продукції, зокрема, тваринницької. Гостро постала проблема виробництва цієї продукції, зокрема м’яса і молока, що за вмістом радіонуклідів задовольняла б діючі нормативи, оскільки в забруднених районах харчові продукти є основним джерелом надходження їх до організму людині Для забезпечення населення екологічно чистими продуктами, а також поліпшення економічного стану господарств на забруднених територіях наукові установи запропонували ряд заходів. Щодо забруднених радіонуклідами територій прийнято державне рішення про перепрофілкювання (повне або часткове) галузі молочного скотарства на спеціалізоване м’ясне. Основою цього рішення стало те, що галузь м’ясного скотарства потребує менших капіталовкладень, енергетичних та трудових ресурсів порівняно з молочною, дає можливість при виконанні ряду заходів отримувати продукцію, що за вмістом радіонуклідів має допустимі рівні - ДР-97. Головною перевагою виробництва м’яса порівняно з молоком в районах, забруднені радіонуклідами, є істотне (в 4-16 разів) зменшення вмісту радіонуклідів, що з продуктами харчування надходять до організму людини . За наявною інформацією про рівні забруднення радіоцезієм кормів та м’яса на всіх територіях зон радіоактивного забруднення (за винятком окремих земель зони відчуження) Україні можна одержувати м’ясну продукцію, яка не матиме обмежень для споживання.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/8393
Располагается в коллекциях:Методичні вказівки

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
M_Myasne_skotar_18.pdf680.04 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.