Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/8393
Title: Ведення галузі м′ясного скотарства в умовах радіоактивного забруднення
Authors: Криворучко, Ю. І.
Зандарян, В. А.
Issue Date: 2018
Publisher: Харків: РВВ ХДЗВА
Citation: Криворучко Ю. І., Зандарян В. А. Ведення галузі м′ясного скотарства в умовах радіоактивного забруднення. Методичні вказівки і завдання для лабораторно-практичних занять з напряму підготовки 204-"Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва" з дисципліни "Технологія виробництва яловичини". Харків: РВВ ХДЗВА, 2018. 24 с.
Abstract: Внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС значна частина сільськогосподарських угідь Полісся зазнала забруднення радіонуклідами, в основному цезієм -137, менше - стронцієм-90. Це спричинило ряд ускладнень з виробництвом на цих територіях сільськогосподарської продукції, зокрема, тваринницької. Гостро постала проблема виробництва цієї продукції, зокрема м’яса і молока, що за вмістом радіонуклідів задовольняла б діючі нормативи, оскільки в забруднених районах харчові продукти є основним джерелом надходження їх до організму людині Для забезпечення населення екологічно чистими продуктами, а також поліпшення економічного стану господарств на забруднених територіях наукові установи запропонували ряд заходів. Щодо забруднених радіонуклідами територій прийнято державне рішення про перепрофілкювання (повне або часткове) галузі молочного скотарства на спеціалізоване м’ясне. Основою цього рішення стало те, що галузь м’ясного скотарства потребує менших капіталовкладень, енергетичних та трудових ресурсів порівняно з молочною, дає можливість при виконанні ряду заходів отримувати продукцію, що за вмістом радіонуклідів має допустимі рівні - ДР-97. Головною перевагою виробництва м’яса порівняно з молоком в районах, забруднені радіонуклідами, є істотне (в 4-16 разів) зменшення вмісту радіонуклідів, що з продуктами харчування надходять до організму людини . За наявною інформацією про рівні забруднення радіоцезієм кормів та м’яса на всіх територіях зон радіоактивного забруднення (за винятком окремих земель зони відчуження) Україні можна одержувати м’ясну продукцію, яка не матиме обмежень для споживання.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/8393
Appears in Collections:Методичні вказівки

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
M_Myasne_skotar_18.pdf680.04 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.