Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/583
Название: Дієтична добавка "Інулін з момордикою харантія"
Другие названия: Dietary supplement «Inulin with momordica charantia»
Авторы: Грушецький, Роман Іванович
Гриненко, Ірина Григорівна
Хомічак, Любомир Михайлович
Ключевые слова: дієтична добавка;інулін;момордика харантія;диетическая добавка;инулин;момордика харантия;food supplement;inulin;momordica charantia
Дата публикации: 2018
Издательство: Харківський державний університет харчування та торгівлі
Библиографическое описание: Грушецький Р. І., Гриненко І. Г., Хомічак Л. М. Дієтична добавка "Інулін з момордикою харантія". Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2018. Вип. 1(27). C. 325-332.
Краткий осмотр (реферат): Обґрунтовано доцільність використання момордики харантія та високомолекулярного інуліну як складових дієтичних добавок, які можуть використовуватися під час лікування цукрового діабету, серцево-судинних, онкологічних та вірусних захворювань. Досліджено амінокислотний склад плодів і листя момордики харантія, розроблено принципов у технологічну схему одержання дієтичної добавки, до складу якої входять інулін і момордика.
This article substantiates the expediency of using momordica charantia and high molecular weight inulin as components of dietary supplements that can be used in the treatment of diabetes mellitus, cardiovascular, oncological and viral diseases. The amino acid composition of fruits and leaves of momordica charantia was studied, as well as a basic technological scheme for obtaining a dietary supplement containing inulin and momordica charantia. Based on the analysis of the amino acid composition of leaves and fruits of momordica charantia and the role of each amino acid in the biochemical processes of the body, it is suggested that the fruits of this plant are most appropriate in dietary supplements and functional products for people with metabolic disorders, while leaves is more effective in products for the prevention of premature age-related changes (products for healthy longevity). In dietary supplements of the general healing purpose it will be optimal to use the leaves and fruits of this plant. The technology, which allows combining high molecular inulin and leaves and fruits of mordorics, is developed. As a result, it was possible to obtain a homogeneous powder-like structure of the dietary supplement with an inulin content of at least 60% and a high content of momordica charantia in it. The proposed principle technological scheme makes it possible to preserve the native structure of the high molecular of inulin and the biologically active components of the momordica charantia, since in this technology high temperatures, chemical reagents, preservatives and colorants are not used.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/583
Располагается в коллекциях:Випуск 1 (27)

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
Pt_2018_1_29.pdf250.98 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.