Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/583
Title: Дієтична добавка "Інулін з момордикою харантія"
Other Titles: Dietary supplement «Inulin with momordica charantia»
Authors: Грушецький, Роман Іванович
Гриненко, Ірина Григорівна
Хомічак, Любомир Михайлович
Keywords: дієтична добавка;інулін;момордика харантія;диетическая добавка;инулин;момордика харантия;food supplement;inulin;momordica charantia
Issue Date: 2018
Publisher: Харківський державний університет харчування та торгівлі
Citation: Грушецький Р. І., Гриненко І. Г., Хомічак Л. М. Дієтична добавка "Інулін з момордикою харантія". Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2018. Вип. 1(27). C. 325-332.
Abstract: Обґрунтовано доцільність використання момордики харантія та високомолекулярного інуліну як складових дієтичних добавок, які можуть використовуватися під час лікування цукрового діабету, серцево-судинних, онкологічних та вірусних захворювань. Досліджено амінокислотний склад плодів і листя момордики харантія, розроблено принципов у технологічну схему одержання дієтичної добавки, до складу якої входять інулін і момордика.
This article substantiates the expediency of using momordica charantia and high molecular weight inulin as components of dietary supplements that can be used in the treatment of diabetes mellitus, cardiovascular, oncological and viral diseases. The amino acid composition of fruits and leaves of momordica charantia was studied, as well as a basic technological scheme for obtaining a dietary supplement containing inulin and momordica charantia. Based on the analysis of the amino acid composition of leaves and fruits of momordica charantia and the role of each amino acid in the biochemical processes of the body, it is suggested that the fruits of this plant are most appropriate in dietary supplements and functional products for people with metabolic disorders, while leaves is more effective in products for the prevention of premature age-related changes (products for healthy longevity). In dietary supplements of the general healing purpose it will be optimal to use the leaves and fruits of this plant. The technology, which allows combining high molecular inulin and leaves and fruits of mordorics, is developed. As a result, it was possible to obtain a homogeneous powder-like structure of the dietary supplement with an inulin content of at least 60% and a high content of momordica charantia in it. The proposed principle technological scheme makes it possible to preserve the native structure of the high molecular of inulin and the biologically active components of the momordica charantia, since in this technology high temperatures, chemical reagents, preservatives and colorants are not used.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/583
Appears in Collections:Випуск 1 (27)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Pt_2018_1_29.pdf250.98 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.