Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/566
Название: Створення ресурсо-зберігального обладнання для мембранної обробки харчових рідин
Другие названия: Creation of resource-saving equipment for the membrane treatment of food liquids
Авторы: Дейниченко, Григорій Вікторович
Гузенко, Василь Володимирович
Мазняк, Захар Олександрович
Удовенко, Олег Олександрович
Омельченко, Олександр Володимирович
Ключевые слова: харчова рідина;процес;мембранна обробка;обладнання;ультразвук;пищевая жидкость;процесс;мембраная обработка;оборудование;food liquids;process;membrane treatment;equipment;ultrasonic
Дата публикации: 2018
Издательство: Харківський державний університет харчування та торгівлі
Библиографическое описание: Дейниченко Г. В., Гузенко В. В., Мазняк З. О., Удовенко О. О., Омельченко О. В. Створення ресурсо-зберігального обладнання для мембранної обробки харчових рідин. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2018. Вип. 1(27). C. 189-197.
Краткий осмотр (реферат): Обґрунтовано новий підхід до питання технічного оснащення процесу мембранної обробки харчових рідин. Подано результати патентного пошуку існуючого мембранного обладнання для проведення мембранного концентрування й очищення харчових рідин, описано його недоліки. Розроблено нову конструкцію промислового обладнання для мембранної обробки різних видів харчових рідин. Описано будову розробленого мембранного обладнання і його принцип роботи.
The article is devoted to a new approach to the issue of technical equipment for membrane treatment of food biological liquids and development of resourcesaving equipment for its implementation. The role of equipment in the membrane treatment of food biological liquids, as well as the types of constructions for modern membrane installation for obtaining purified concentrates from various types of food liquids and the issues for their further improvement are described. The necessity of creating new industrial resource-saving membrane equipment with the purpose of increasing efficiency of obtaining purified concentrates from food raw materials is determined. The results of patent search of the existing membrane equipment for the membrane treatment of food liquids are presented and their essential shortcomings are described. A new design of an industrial plant for obtaining purified concentrates from various types of food biological liquids and their further use was developed. The device of the developed plant for the membrane treatment of food biological liquids and its operating principles are described. The developed device can be used in food, pharmaceutical and microbiological industries during the membrane treatment of high molecular biological liquids (albumen-carbohydrate milk raw material, juices, various extracts from vegetable raw materials, brine), water, that require the concentration and treatment from low molecular substances. The advantages of the proposed device for membrane treatment of food biological liquids are to facilitate its maintenance and ensure the continuity of operation, simplify the replacement of the stirring element, intensify the process of purified concentrates from various types of food biological liquids and reduce the working cycle, and reduce the resource costs.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/566
Располагается в коллекциях:Випуск 1 (27)

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
Pt_2018_1_17.pdf286.99 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.