Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/563
Title: | Розробка технології кавових напоїв із новими структурними властивостями |
Other Titles: | Development of the technology of coffee beverages with new structural properties |
Authors: | Ботштейн, Белла Борисівна Чорна, Ніна Вікторівна |
Keywords: | кавова індустрія;структурований кавовий напій;бариста;еспрессо;латте-арт;етчинг;еспрессо-арт;концентрація;модельні зразки;кофейная индустрия;структурированный кофейный напиток;модельные образцы;концентрация;бариста;эспрессо;латте-арт;этчинг;эспрессо-арт;coffee industry;structured coffee beverage;barista;espresso;latte art;etching;espresso art;concentration;model samples |
Issue Date: | 2018 |
Publisher: | Харківський державний університет харчування та торгівлі |
Citation: | Ботштейн Б. Б., Чорна Н. В. Розробка технології кавових напоїв із новими структурними властивостями. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2018. Вип. 1(27). - C. 157-168. |
Abstract: | Проведено моніторинг існуючих технологій класичних кавових напоїв і
визначено особливості кожної класифікованої групи. Запроваджено способи
вдосконалення існуючого асортименту кавових напоїв. Визначено рецептурний компонент, що є регулятором структури нового продукту та його
раціональне співвідношення з іншими інгредієнтами. Досліджено кількісні
показники компонентів модельних систем , що взяті за основу проекту
рецептурного складу. Розроблено й обґрунтовано технологію та рецептурний
склад креативних структурованих кавових напоїв високої якості з новими
органолептичними та структурними показниками, адаптованих до вимог
сучасного ринку та споживачів, вивчено їх органолептичні показники.
Розроблено технологічну докум ентацію – технологічні картки – на нову продукцію, здійснено впровадження цієї продукції в заклад ресторанного
господарства. The research of modern market of restaurant services in the coffee art segment makes it possible to make the conclusion that such products of restaurants as coffee and coffee beverages with a variety of prescription components, durability, cooking technology, inclusive design and author's submission, are in great demand. A wide range of coffee and coffee beverages based on the molecular cuisine can represent such products at the modern market. Molecular coffee is gaining popularity, and innovative products present it at the market of restaurant services – coffee and drinks based on it in the form of jelly, delicate mousse, air foam, "molecular coffee spheres," etc. The aim of the research is to develop technology and broaden the range of high-quality creative beverages with new organoleptic and structural indicators adapted to the requirements of the modern market and consumers. The following tasks are to be solved for the achievement of this goal: to determine the recipe component that is the regulator of a new product structure and its rational balance with other ingredients; to develop and substantiate the technology and the recipe composition of coffee and its varieties, to study their organoleptic characteristics. A group of such products as coffee and beverages based on it, which are the main products for restaurants, cafes, coffee shops, cafe bars, etc. are characterized in the work. The existing technologies of classical coffee beverages are monitored and the peculiarities of each classified group are determined.Analytical work with literary sources provided an opportunity to identify the ways for the improvement of the existing range of coffee beverages. As a result, a new range of structured coffee beverages is developed. According to the results of the research, quantitative indicators of the components of model systems, which are taken as the basis for the project of the recipe composition, are determined. Based on the obtained data, the technology and the recipe composition of structured coffee beverages are developed and substantiated, and technological documentation – technological cards for new products – is drawn up. |
URI: | https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/563 |
Appears in Collections: | Випуск 1 (27) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Pt_2018_1_14.pdf | 329.26 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.