Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/563
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorБотштейн, Белла Борисівна-
dc.contributor.authorЧорна, Ніна Вікторівна-
dc.date.accessioned2022-06-04T16:06:54Z-
dc.date.available2022-06-04T16:06:54Z-
dc.date.issued2018-
dc.identifier.citationБотштейн Б. Б., Чорна Н. В. Розробка технології кавових напоїв із новими структурними властивостями. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2018. Вип. 1(27). - C. 157-168.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/563-
dc.description.abstractПроведено моніторинг існуючих технологій класичних кавових напоїв і визначено особливості кожної класифікованої групи. Запроваджено способи вдосконалення існуючого асортименту кавових напоїв. Визначено рецептурний компонент, що є регулятором структури нового продукту та його раціональне співвідношення з іншими інгредієнтами. Досліджено кількісні показники компонентів модельних систем , що взяті за основу проекту рецептурного складу. Розроблено й обґрунтовано технологію та рецептурний склад креативних структурованих кавових напоїв високої якості з новими органолептичними та структурними показниками, адаптованих до вимог сучасного ринку та споживачів, вивчено їх органолептичні показники. Розроблено технологічну докум ентацію – технологічні картки – на нову продукцію, здійснено впровадження цієї продукції в заклад ресторанного господарства.uk_UA
dc.description.abstractThe research of modern market of restaurant services in the coffee art segment makes it possible to make the conclusion that such products of restaurants as coffee and coffee beverages with a variety of prescription components, durability, cooking technology, inclusive design and author's submission, are in great demand. A wide range of coffee and coffee beverages based on the molecular cuisine can represent such products at the modern market. Molecular coffee is gaining popularity, and innovative products present it at the market of restaurant services – coffee and drinks based on it in the form of jelly, delicate mousse, air foam, "molecular coffee spheres," etc. The aim of the research is to develop technology and broaden the range of high-quality creative beverages with new organoleptic and structural indicators adapted to the requirements of the modern market and consumers. The following tasks are to be solved for the achievement of this goal: to determine the recipe component that is the regulator of a new product structure and its rational balance with other ingredients; to develop and substantiate the technology and the recipe composition of coffee and its varieties, to study their organoleptic characteristics. A group of such products as coffee and beverages based on it, which are the main products for restaurants, cafes, coffee shops, cafe bars, etc. are characterized in the work. The existing technologies of classical coffee beverages are monitored and the peculiarities of each classified group are determined.Analytical work with literary sources provided an opportunity to identify the ways for the improvement of the existing range of coffee beverages. As a result, a new range of structured coffee beverages is developed. According to the results of the research, quantitative indicators of the components of model systems, which are taken as the basis for the project of the recipe composition, are determined. Based on the obtained data, the technology and the recipe composition of structured coffee beverages are developed and substantiated, and technological documentation – technological cards for new products – is drawn up.-
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХарківський державний університет харчування та торгівліuk_UA
dc.subjectкавова індустріяuk_UA
dc.subjectструктурований кавовий напійuk_UA
dc.subjectбаристаuk_UA
dc.subjectеспрессоuk_UA
dc.subjectлатте-артuk_UA
dc.subjectетчингuk_UA
dc.subjectеспрессо-артuk_UA
dc.subjectконцентраціяuk_UA
dc.subjectмодельні зразкиuk_UA
dc.subjectкофейная индустрияuk_UA
dc.subjectструктурированный кофейный напитокuk_UA
dc.subjectмодельные образцыuk_UA
dc.subjectконцентрацияuk_UA
dc.subjectбаристаuk_UA
dc.subjectэспрессоuk_UA
dc.subjectлатте-артuk_UA
dc.subjectэтчингuk_UA
dc.subjectэспрессо-артuk_UA
dc.subjectcoffee industryuk_UA
dc.subjectstructured coffee beverageuk_UA
dc.subjectbaristauk_UA
dc.subjectespressouk_UA
dc.subjectlatte artuk_UA
dc.subjectetchinguk_UA
dc.subjectespresso artuk_UA
dc.subjectconcentrationuk_UA
dc.subjectmodel samplesuk_UA
dc.titleРозробка технології кавових напоїв із новими структурними властивостямиuk_UA
dc.title.alternativeDevelopment of the technology of coffee beverages with new structural properties-
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Випуск 1 (27)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Pt_2018_1_14.pdf329.26 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.