Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс:
https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/55188
Название: | Звіт про науково-дослідну роботу "Розробка нових технологій і технічних засобів у сільськогосподарській меліорації та овочівництва" (остаточний) |
Авторы: | Пастухов, В. І. Бакум, М. В. Кириченко, Р. В. Крекот, М. М. Абдуєв, М. М |
Ключевые слова: | волоґа;ґрунт;екологічність;енергозбереження;картопля;мульча;технологія;солома |
Дата публикации: | 2022 |
Издательство: | Харків: ДБТУ |
Библиографическое описание: | Пастухов В. І., Бакум М. В., Кириченко Р. В., Крекот М. М., Абдуєв М. М. Звіт про науково-дослідну роботу "Розробка нових технологій і технічних засобів у сільськогосподарській меліорації та овочівництва" (остаточний). Харків: ДБТУ, 2022. 68 с. |
Серия/номер: | ;0118U003323 |
Краткий осмотр (реферат): | Об'єкт досліджень – процес вирощування картоплі за умов підвищеної температури повітря і дефіциту опадів. Предмет дослідження: залежностеі впливу мульчі на фізико-механічні показники середовища вегетації картоплі. Мета роботи – розробка енергозберігаючої, екологічно-безпечної технології вирощування картоплі в умовах кліматичних змін. Методи досліджень – математичне моделювання, лабораторні, польові. Визначено вплив мульчі на температурний режим у зоні формування і розвитку бульб картоплі, на збереження і накопичення вологи у ґрунті, на проростання і вегетацію бульб, розташованих на поверхні ґрунту. Здійснено математичне моделювання залежності температури у зоні формування і розвитку бульб картоплі від температури повітря, фізико-механічних властивостей ґрунту і мульчі. За результатами досліджень теоретичних і польових встановлено, що при товщині шару соломи 20 см така ж зміна температури повітря приводить до зміни температури на поверхні ґрунту в діапазоні 12,9ºС…15,1ºС, що цілком відповідає оптимальним температурам формування бульб картоплі. розРоблена енергозберігаюча екологічно-безпечна технологія вирощування картоплі в умовах кліматичних змін в Україні, яка дозволяє отримати запланований врожай. Результати НДР впроваджено у промислове виробництво на полях Інституту овочівництва і баштанництва НААН України. Фактичний річний економічний ефект склав 28328,85 грн. За матеріалами роботи опубліковано 2 статті у збірниках наукометричної бази Wof S, 2 статті у фаховому виданні, та 5 тез доповідей. Отримано 6 патентів на корисну модель. |
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): | https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/55188 |
Располагается в коллекциях: | Звіти НДР |
Файлы этого ресурса:
Файл | Описание | Размер | Формат | |
---|---|---|---|---|
Zvit_Pastukhov_V_I.pdf | 15.96 MB | Adobe PDF | Просмотреть/Открыть |
Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.