Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/55188
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorПастухов, В. І.-
dc.contributor.authorБакум, М. В.-
dc.contributor.authorКириченко, Р. В.-
dc.contributor.authorКрекот, М. М.-
dc.contributor.authorАбдуєв, М. М-
dc.date.accessioned2024-06-21T08:25:06Z-
dc.date.available2024-06-21T08:25:06Z-
dc.date.issued2022-
dc.identifier.citationПастухов В. І., Бакум М. В., Кириченко Р. В., Крекот М. М., Абдуєв М. М. Звіт про науково-дослідну роботу "Розробка нових технологій і технічних засобів у сільськогосподарській меліорації та овочівництва" (остаточний). Харків: ДБТУ, 2022. 68 с.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/55188-
dc.description.abstractОб'єкт досліджень – процес вирощування картоплі за умов підвищеної температури повітря і дефіциту опадів. Предмет дослідження: залежностеі впливу мульчі на фізико-механічні показники середовища вегетації картоплі. Мета роботи – розробка енергозберігаючої, екологічно-безпечної технології вирощування картоплі в умовах кліматичних змін. Методи досліджень – математичне моделювання, лабораторні, польові. Визначено вплив мульчі на температурний режим у зоні формування і розвитку бульб картоплі, на збереження і накопичення вологи у ґрунті, на проростання і вегетацію бульб, розташованих на поверхні ґрунту. Здійснено математичне моделювання залежності температури у зоні формування і розвитку бульб картоплі від температури повітря, фізико-механічних властивостей ґрунту і мульчі. За результатами досліджень теоретичних і польових встановлено, що при товщині шару соломи 20 см така ж зміна температури повітря приводить до зміни температури на поверхні ґрунту в діапазоні 12,9ºС…15,1ºС, що цілком відповідає оптимальним температурам формування бульб картоплі. розРоблена енергозберігаюча екологічно-безпечна технологія вирощування картоплі в умовах кліматичних змін в Україні, яка дозволяє отримати запланований врожай. Результати НДР впроваджено у промислове виробництво на полях Інституту овочівництва і баштанництва НААН України. Фактичний річний економічний ефект склав 28328,85 грн. За матеріалами роботи опубліковано 2 статті у збірниках наукометричної бази Wof S, 2 статті у фаховому виданні, та 5 тез доповідей. Отримано 6 патентів на корисну модель.uk_UA
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХарків: ДБТУuk_UA
dc.relation.ispartofseries;0118U003323-
dc.subjectволоґаuk_UA
dc.subjectґрунтuk_UA
dc.subjectекологічністьuk_UA
dc.subjectенергозбереженняuk_UA
dc.subjectкартопляuk_UA
dc.subjectмульчаuk_UA
dc.subjectтехнологіяuk_UA
dc.subjectсоломаuk_UA
dc.titleЗвіт про науково-дослідну роботу "Розробка нових технологій і технічних засобів у сільськогосподарській меліорації та овочівництва" (остаточний)uk_UA
dc.typeOtheruk_UA
Appears in Collections:Звіти НДР

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Zvit_Pastukhov_V_I.pdf15.96 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.