Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/486
Title: Ефективність технології вирощування основних груп свиней породи дюрок у фермерських господарствах Данії
Other Titles: The effectiveness of the technology of growing the main groups of pigs of the duroc breed in farms of Dania
Authors: Богачов, Дмитро Михайлович
metadata.dc.contributor.advisor: Гончарова, І. І.
metadata.dc.contributor.affiliation: Державний біотехнологічний університет, Кафедра генетики, розведення та селекційних технологій в тваринництві
Issue Date: 2021
Publisher: Харків: ДБТУ
Citation: Богачов Д. М. Ефективність технології вирощування основних груп свиней породи дюрок у фермерських господарствах Данії: кваліфікаційна робота другого (магістерського) рівня: спец. 204 Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва; наук. кер. І. І. Гончарова; Харків, 2021. 85 с.
Abstract: Європейським лідером із виробництва свинини є Данія. Свинарство Данії – високотехнологічна галузь сільського господарства, що займає лідируючі позиції економіки країни. На якісно новий рівень датське свинарство вивели державну підтримку, жорстке законодавче регулювання та застосування передових технологій, зокрема – генетики. За рік на свиноматку в Данії одержують 28-34 поросят, середній приріст на відгодівлі сягає 1 кг. При цьому чверть датських виробників свинини отримують за рік не менше 30 поросят від свиноматки. На даний момент у країні розробляється пріоритетна програма «35 поросят на свиноматку». У країні працює 38800 ферм. Близько 10 мільйонів живих тварин щорічно експортують до різних країн світу, 18 мільйонів товарних свиней іде на забій. Данія – країна невелика, для внутрішнього споживання стільки свинини не потрібно, тому понад 60% м'яса йде експорту. Внутрішнє споживання свинини у Данії становить 50 кг (курятини – 18 кг, яловичини – 25 кг). При цьому данці далеко не лідери у споживанні свинини – за цим показником їх обходять австрійці, німці, поляки, іспанці. Трохи менше свинини їдять у Люксембурзі, Португалії та Італії. А от українці споживають на рік лише 9 кг свинини за норми 45-50 кг (за даними ВООЗ), вимушено віддаючи перевагу м'ясу птиці (21 кг). Відмінною рисою датського виробництва свинини є високий спеціалізований рівень фермерів. Кожен фермер повинен мати відповідну освіту, регулярно відвідувати навчальні тренінги, підвищувати кваліфікаційний рівень і бути членом галузевого об'єднання. Більшість необхідної продукції свинарі Данії купують та продають через кооперативи. Виробничі процеси дедалі більше автоматизуються, і традиційна для Європи модель сімейних ферм все частіше замінюється на «бізнесовий» підхід. Тобто власник ферми не є виконавцем, він наймає людей. У Данії є близько 250 племінних центрів, зобов'язаних виконувати всі рекомендації фахівців, які працюють у ролі консультантів. Крім племінних центрів, у країні функціонує півтори тисячі племінних ферм. Свинарство Данії перебуває під опікою чотирьох центральних державних центрів та двадцяти місцевих контрольних станцій, фахівці яких оцінюють свиноматок та кнурів племінних центрів.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/486
Appears in Collections:204 - "Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва" (Магістри)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
BOHACHOV.pdf
  Restricted Access
2.58 MBAdobe PDFView/Open Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.