Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/32388
Title: Удосконалення технології перевезень контейнерних вантажів
Authors: Марченко, Євгенія Анатоліївна
metadata.dc.contributor.advisor: Кравцов, А. Г.
Keywords: контейнерні первезення;схеми перевезень;витрати на доставку;перевезення зерна;контейнер;автомобільний транспорт;залізничний транспорт
Issue Date: 2022
Publisher: Харків: ДБТУ
Citation: Марченко Є. А. Удосконалення технології перевезень контейнерних вантажів: кваліфікаційна робота магістра: спец. 275 Транспортні технології; наук. кер. А. Г. Кравцов; Харків, 2022. 75 с.
Abstract: Кваліфікаційна робота магістра складається з чотирьох розділів. Метою кваліфікаційної роботи є зниження витрат на доставку зернових вантажів у контейнерах з Харкова до портів Чорномор’я за рахунок впровадження раціонального варіанту доставки. Об'єктом дослідження виступає процес доставки зернових вантажів у контейнерах з Харкова до портів Чорномор’я. Предметом дослідження став розробка раціонального варіанту доставки зернових вантажів у контейнерах. В першому розділі було проведено огляд сучасного стану питання вибору раціонального варіанту доставки вантажів у контейнерах. Визначено мету та поствалено завдання дослідження. Аналіз сучасного стану питання відправки зернових вантажів у контейнерах показав, що є велика потреба в розробці нових підходів по вдосконаленню цих процесів на основі ефективного використання існуючих ресурсів. Другий розділ направлений на проведення теоретичних досліджень підвищення ефективності доставки зернових вантажів у контейнерах. Запропоновані три альтернативні технологічні схеми доставки зернових вантажів у контейнерах з Харкова до портів Чорномор’я. Побудована модель «біла скриня» із описом факторів, що впливають на систему: вхідними параметрами (обсяг вантажу, відстань перевезення на і-й ділянці); вихідним параметром – сумарні витрати на доставку зерна, з урахуванням зовнішніх факторів, які мають позитивний або негативний вплив: час навантаження-розвантаження однієї тони вантажу, час навантаження-розвантаження одного контейнеру, час руху залізницею. В третьому розділі було сплановано та проведено експериментальні дослідження по вибору раціонального варіанту доставки вантажів у контейнерах. Запропоновано методику вибору раціонального варіанту доставки зернових вантажів, яка дозволяє, розрахувавши сумарні витрати, вибирати одну із трьох запропонованих схем. Розроблено повнофакторний план експерименту для двох вхідних параметрів, який складається з 9 серій дослідів. При цьому були використані різні комбінації вхідних параметрів з інтервалами варіювання обсягу партії вантажу та відстаней перевезення. Розділ четвертий направлено на розрахунок економічного ефекту впровадження раціональної технології доставки зернових вантажів у контейнерах. Результати визначення ефекту при зміні відстані доставки вантажу для обсягу партії вантажу 100 т показали, що найбільший ефект отримала «Схема 1» (доставка з використанням контейнерів та вагонів) при відстані перевезення 942 км, сума якого складає 62200 грн. При порівнянні «Схеми 3» та «Схеми 2» при відповідних значеннях параметрів, кращою буде «Схема 2», так як її використання дозволить зекономити 7175 грн.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/32388
Appears in Collections:275 – " Транспортні технології" (Магістри)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2022_M_414_275-21m-01_Marchenko.pdf
  Restricted Access
9.03 MBAdobe PDFView/Open Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.