Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/3155
Title: Вплив термінів зберігання на мікробіоту та мікобіоту філосфери плодів томатів
Other Titles: The effect of storage conditions on the microbiot and mycobiot of the tomato fruit phyllosphere
Authors: Дубініна, Антоніна Анатоліївна
Летута, Тетяна Миколаївна
Фролова, Тетяна Володимирівна
Keywords: томати;зберігання;філосфера;мікробіота;мікобіота;фітопатогени;бактерії;гриби;tomatoes;storage;phyllosphere;microbiota;mycobiota;phytopathogens;bacteria;fungi
Issue Date: 2019
Publisher: Харківський державний університет харчування та торгівлі
Citation: Дубініна А. А., Летута Т. М., Фролова Т. В. Вплив термінів зберігання на мікробіоту та мікобіоту філосфери плодів томатів. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2019. Вип. 2(30). C. 212-220.
Abstract: Подано характеристику філосфери рослин, умов існування мікроорганізмів, мікробного складу і форми існування мікроспільноти. Проведено дослідження з вивчення кількості мікробіоти і мікобіоти філосфери плодів томатів ботанічних сортів Карась, Віконте Малинове, Чайка та Іришка. Вивчено склад мікробіоти і мікобіоти плодів томатів. Показана залежність зміни кількості мікроорганізмів на поверхні досліджуваних об’єктів від збільшення термінів зберігання.
The plant organisms’ phyllosphere is characterized. The microorganisms’ existence conditions, microbial composition and ecological form of microcommunities existence in the phyllosphere are analyzed. It is identified that relatively low content of the nutrients such as carbohydrates, organic acids and amino acids, sugars is on the surfaces of plant organs. Their content depends not only on the type of plant, its age and physiological state, size, the presence of microinjuries on the surface. The content of carbon-containing nutrients is the basic condition for the plant tissues surface colonization by microorganisms. The study of the microbiota and mycobiota number of the tomato fruits phyllosphere of the botanical varieties Karas, Viscount Malinovoe, Chaika, Iryshka was carried out during the whole shelf life. The obtained results over the whole period of the experiment reflect the general tendency to colony forming units increasing under shelf life increasing for both bacteria and fungi. The minimum 14 days shelf life is set for the tomato fruits of the botanical variety Irishka, which belongs to the Cherry variety. It is explained by the rapid growth and spread in small areas, which leads to rapid spoilage of the product and longer colonization of vegetables with larger area surface. The predominance of non-spore gram-positive bacillus over gramnegative and gram-positive cocci is found under studying the composition of the tomato fruits phyllosphere microbiota.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/3155
Appears in Collections:Випуск 2 (30)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
17 (212-220).pdf308.11 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.