Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/3155
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorДубініна, Антоніна Анатоліївна-
dc.contributor.authorЛетута, Тетяна Миколаївна-
dc.contributor.authorФролова, Тетяна Володимирівна-
dc.date.accessioned2022-07-13T14:58:13Z-
dc.date.available2022-07-13T14:58:13Z-
dc.date.issued2019-
dc.identifier.citationДубініна А. А., Летута Т. М., Фролова Т. В. Вплив термінів зберігання на мікробіоту та мікобіоту філосфери плодів томатів. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2019. Вип. 2(30). C. 212-220.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/3155-
dc.description.abstractПодано характеристику філосфери рослин, умов існування мікроорганізмів, мікробного складу і форми існування мікроспільноти. Проведено дослідження з вивчення кількості мікробіоти і мікобіоти філосфери плодів томатів ботанічних сортів Карась, Віконте Малинове, Чайка та Іришка. Вивчено склад мікробіоти і мікобіоти плодів томатів. Показана залежність зміни кількості мікроорганізмів на поверхні досліджуваних об’єктів від збільшення термінів зберігання.uk_UA
dc.description.abstractThe plant organisms’ phyllosphere is characterized. The microorganisms’ existence conditions, microbial composition and ecological form of microcommunities existence in the phyllosphere are analyzed. It is identified that relatively low content of the nutrients such as carbohydrates, organic acids and amino acids, sugars is on the surfaces of plant organs. Their content depends not only on the type of plant, its age and physiological state, size, the presence of microinjuries on the surface. The content of carbon-containing nutrients is the basic condition for the plant tissues surface colonization by microorganisms. The study of the microbiota and mycobiota number of the tomato fruits phyllosphere of the botanical varieties Karas, Viscount Malinovoe, Chaika, Iryshka was carried out during the whole shelf life. The obtained results over the whole period of the experiment reflect the general tendency to colony forming units increasing under shelf life increasing for both bacteria and fungi. The minimum 14 days shelf life is set for the tomato fruits of the botanical variety Irishka, which belongs to the Cherry variety. It is explained by the rapid growth and spread in small areas, which leads to rapid spoilage of the product and longer colonization of vegetables with larger area surface. The predominance of non-spore gram-positive bacillus over gramnegative and gram-positive cocci is found under studying the composition of the tomato fruits phyllosphere microbiota.uk_UA
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХарківський державний університет харчування та торгівліuk_UA
dc.subjectтоматиuk_UA
dc.subjectзберіганняuk_UA
dc.subjectфілосфераuk_UA
dc.subjectмікробіотаuk_UA
dc.subjectмікобіотаuk_UA
dc.subjectфітопатогениuk_UA
dc.subjectбактеріїuk_UA
dc.subjectгрибиuk_UA
dc.subjecttomatoesuk_UA
dc.subjectstorageuk_UA
dc.subjectphyllosphereuk_UA
dc.subjectmicrobiotauk_UA
dc.subjectmycobiotauk_UA
dc.subjectphytopathogensuk_UA
dc.subjectbacteriauk_UA
dc.subjectfungiuk_UA
dc.titleВплив термінів зберігання на мікробіоту та мікобіоту філосфери плодів томатівuk_UA
dc.title.alternativeThe effect of storage conditions on the microbiot and mycobiot of the tomato fruit phyllosphereuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Випуск 2 (30)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
17 (212-220).pdf308.11 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.