Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/309
Title: | Дослідження процесу виробництва вершкового масла з метою вдосконалення масловиготівників періодичної дії |
Other Titles: | Inves tigation of butter production process for the improvement of periodic butter manufacturers |
Authors: | Михайлов, Валерій Михайлович Шевченко, Андрій Олександрович Бабанов, Ігор Геннадійович Бабанова, Олена Ігорівна |
Keywords: | перетворення вершків;масловиготівник;робоча ємність;моделювання процесу;преобразование сливок;маслоизготовитель;рабочая емкость;моделирование процесса;transformation of cream;mechanize;drum;process modeling |
Issue Date: | 2019 |
Publisher: | Харківський державний університет харчування та торгівлі |
Citation: | Михайлов В. М., Шевченко А. О., Бабанов І. Г., Бабанова О. І. Дослідження процесу виробництва вершкового масла з метою вдосконалення масловиготівників періодичної дії. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2019. Вип. 1(29). C. 124-134. |
Abstract: | Досліджено процес виробництва вершкового масла для поліпшення
його якості й забезпечення рівномірного розподілення вершків під час
оброблення по всьому об’єму робочої ємності масловиготівника та
отримання ефективного контакту робочих органів по всій по верхні
оброблюваного продукту. На основі результатів дослідження створено
фізичну модель у масштабі 1:5 та проведено моделювання процесу оброблення
вершків. Аналітично обґрунтовано процес збивання вершків жирністю 35%
та на основі комп’ютерного моделювання вдосконалено конструкцію
масловиготівника періодичної дії. The rationale for choosing one of the methods for making butter depends on a number of factors, among which are: raw materials, production, financial capacity of the enterprise, availability of production areas, forecasted assortment of butter, market research of the market of sale, etc. The advantage of machines of periodic action is the absence of a need for a constant and stable flow of cream in comparison with the makers of continuous action and oil formers. Ability to regulate the composition of butter and its properties and to obtain butter with high thermal resistance. The process of production of butter to improve its quality and ensure the uniform distribution of cream during processing throughout the volume of the working capacity of the manufacturer and to obtain effective contact of the working bodies throughout the surface of the processed product. On the basis of conducted research, a physical model was created at scale 1:5 and a simulation of the cream processing process was conducted. The analytical substantiation of the process of creaming up of cream with a fat content of 35% and on the basis of computer modeling of the improvement of the design of steelworkers of periodic action is carried out. After the given design and technological parameters for the study, we use the software complex FlovVision, which allows an experimental study of the movement of the cream in the working capacity during the formation of oil grain. In an improved machine, we propose the installation of eight rectangular metal guide plates fixed in the inner volume of the capacities along the entire length with the intensifying elements in the form of spheres fixed on metal ropes perpendicular to the guide plates. Due to the installation of guide plates and elements in the form of spheres there is an intensive distribution of cream on the volume of working capacity, which excludes the formation of stagnant zones of the processed product, which allows to intensify the process of processing, improve the quality of the finished product and reduce energy costs. |
URI: | https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/309 |
Appears in Collections: | Випуск 1 (29) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Pt_2019_1_14.pdf | 503.1 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.