Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/2944
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorТоряник, Олександр Іванович-
dc.contributor.authorДьяков, Олександр Георгійович-
dc.contributor.authorВоронцова, Жанна Вадимівна-
dc.date.accessioned2022-07-10T11:38:49Z-
dc.date.available2022-07-10T11:38:49Z-
dc.date.issued2014-
dc.identifier.citationДьяков О. Г., Воронцова Ж. В., Торяник О. І. Особливості визначення часу спін-спінової релаксації в рідких харчових продуктах. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2014. Вип. 1(19). C. 273-281.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/2944-
dc.description.abstractРозглянуто результати дослідження часу спін-спінової релаксації у харчових продуктах із великим вмістом вологи. Вимірювання здійснювалися з використанням імпульсного спектрометра ЯМР. Була проведена попередня оцінка чутливості одержаних результатів залежно від можливих похибок вимірювання. Отримані попередні співвідношення між похибками вимірювання та результатами оцінки значення часу спін-спінової релаксації.uk_UA
dc.description.abstractThe aim and task of the article is to improve the quality of measuring spinspin relaxation time T2 of foods with high moisture content, the moisture condition of which doesn’t significantly differ from pure water. It would be useful to determine the influence limits of measurement errors on the final value of T2 and to determine processing algorithm for the results of the research. The results of determination of the spin-spin relaxation in foods with high moisture content are considered. The measurements are performed using impulseNMR spectrometer. Preliminary evaluation of the results sensitivity depending on the possible errors of measurement is conducted. The preliminary correlation between the errors of measurement and results of the evaluation of spin-spin relaxation time are obtained. It is determined that minimum mobility of water is observed in instant coffee. This is connected with the hydration of instant coffee components. Extraction of coffee grains with varying grinding degrees determines different values of T2. It is demonstrated that richness of milk considerably influences the mobility of water molecules.uk_UA
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХарківський державний університет харчування та торгівліuk_UA
dc.subjectрухливість водиuk_UA
dc.subjectспектрометр ядерногоuk_UA
dc.subjectмагнітного резонансуuk_UA
dc.subjectспін-спінова релаксаціяuk_UA
dc.subjectподвижность водыuk_UA
dc.subjectспектрометр ядерного магнитного резонансаuk_UA
dc.subjectспин-спиновая релаксацияuk_UA
dc.subjectwater mobilityuk_UA
dc.subjectnuclear magnetic resonance spectrometeruk_UA
dc.subjectspinspin relaxationuk_UA
dc.titleОсобливості визначення часу спін-спінової релаксації в рідких харчових продуктахuk_UA
dc.title.alternativeThe peculiarities of determination of spin-spin relaxation time in liquid foodsuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Випуск 1 (19)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Pt_2014_1_34.pdf306.83 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.