Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/2930
Title: Формування нових поживних властивостей варених ковбас
Other Titles: The formation of new nutritional properties of boiled sausages
Authors: Головко, Микола Павлович
Колесник, Тетяна Леонідівна
Яковлєв, Ігор Олегович
Keywords: остеопороз;профілактика;ковбаса;рецептура;кальцій;фосфор;вітамін D;співвідношення;аскорбінат натрію;показники;остеопороз;профилактика;колбаса;рецептура;кальций;фосфор;витамин D;соотношение;аскорбинат натрия;показатели;osteoporosis;prophylaxis;sausage;recipe;calcium;phosphorus;vitamin D;ratio;sodium askorbinat;indices
Issue Date: 2014
Publisher: Харківський державний університет харчування та торгівлі
Citation: Головко М. П., Колесник Т. Л., Яковлєв І. О. Формування нових поживних властивостей варених ковбас. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2014. Вип. 1(19). C. 187-193.
Abstract: Розглянуто сировину й рецептуру вареної ковбаси, що збагачена на сполуки кальцію за рахунок напівфабрикату кісткового харчового. Проаналізовано наступні аспекти інгредієнтів, які включено до складу ковбаси: роль кальцію та його співвідношення з фосфором, вітаміну D, аскорбінової кислоти, що завдяки комплексній дії надають продукту властивості щодо зміцнювальної дії та профілактики остеопорозу.
The recipe of boiled sausage which is enriched with bioorganic calcium compounds, on the base of the traditional dining sausage (interstate standard 23670) is elaborated. The food bone semi finished product is introduced into the recipe of dining sausage in amount of 7% instead of pork; it allows elaborating new health action product with is aimed at osteoporosis prophylaxis. Optimal ratio of calcium: phosphorus, which is 2.4 : 1 is obtained, which allows to absorb and assimilate these nutrients from sausage. Vitamin D increases the calcium absorption from the sausage in the human intestine, and also carries out its regulatory functions in the exchange of Ca and forms from it the kidney hormone calcitriol. Reduction of phosphorus content in two times as compared with the calcium content in the sausage increases the effects of Vitamin D on human bone strengthening. Vitamin C promotes collagen synthesis, and forms transport form of vitamin D in human liver. Boiled enriched with bioorganic compounds of calcium sausage is elaborated on the base of the ratio of calcium: phosphorus and the role of vitamins D and C, allows to extend the assortment of boiled sausages and it is functional food product which promotes the prophylaxis of osteoporosis.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/2930
Appears in Collections:Випуск 1 (19)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Pt_2014_1_25.pdf213.9 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.