Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/2930
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorГоловко, Микола Павлович-
dc.contributor.authorКолесник, Тетяна Леонідівна-
dc.contributor.authorЯковлєв, Ігор Олегович-
dc.date.accessioned2022-07-09T15:52:09Z-
dc.date.available2022-07-09T15:52:09Z-
dc.date.issued2014-
dc.identifier.citationГоловко М. П., Колесник Т. Л., Яковлєв І. О. Формування нових поживних властивостей варених ковбас. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2014. Вип. 1(19). C. 187-193.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/2930-
dc.description.abstractРозглянуто сировину й рецептуру вареної ковбаси, що збагачена на сполуки кальцію за рахунок напівфабрикату кісткового харчового. Проаналізовано наступні аспекти інгредієнтів, які включено до складу ковбаси: роль кальцію та його співвідношення з фосфором, вітаміну D, аскорбінової кислоти, що завдяки комплексній дії надають продукту властивості щодо зміцнювальної дії та профілактики остеопорозу.uk_UA
dc.description.abstractThe recipe of boiled sausage which is enriched with bioorganic calcium compounds, on the base of the traditional dining sausage (interstate standard 23670) is elaborated. The food bone semi finished product is introduced into the recipe of dining sausage in amount of 7% instead of pork; it allows elaborating new health action product with is aimed at osteoporosis prophylaxis. Optimal ratio of calcium: phosphorus, which is 2.4 : 1 is obtained, which allows to absorb and assimilate these nutrients from sausage. Vitamin D increases the calcium absorption from the sausage in the human intestine, and also carries out its regulatory functions in the exchange of Ca and forms from it the kidney hormone calcitriol. Reduction of phosphorus content in two times as compared with the calcium content in the sausage increases the effects of Vitamin D on human bone strengthening. Vitamin C promotes collagen synthesis, and forms transport form of vitamin D in human liver. Boiled enriched with bioorganic compounds of calcium sausage is elaborated on the base of the ratio of calcium: phosphorus and the role of vitamins D and C, allows to extend the assortment of boiled sausages and it is functional food product which promotes the prophylaxis of osteoporosis.uk_UA
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХарківський державний університет харчування та торгівліuk_UA
dc.subjectостеопорозuk_UA
dc.subjectпрофілактикаuk_UA
dc.subjectковбасаuk_UA
dc.subjectрецептураuk_UA
dc.subjectкальційuk_UA
dc.subjectфосфорuk_UA
dc.subjectвітамін Duk_UA
dc.subjectспіввідношенняuk_UA
dc.subjectаскорбінат натріюuk_UA
dc.subjectпоказникиuk_UA
dc.subjectостеопорозuk_UA
dc.subjectпрофилактикаuk_UA
dc.subjectколбасаuk_UA
dc.subjectрецептураuk_UA
dc.subjectкальцийuk_UA
dc.subjectфосфорuk_UA
dc.subjectвитамин Duk_UA
dc.subjectсоотношениеuk_UA
dc.subjectаскорбинат натрияuk_UA
dc.subjectпоказателиuk_UA
dc.subjectosteoporosisuk_UA
dc.subjectprophylaxisuk_UA
dc.subjectsausageuk_UA
dc.subjectrecipeuk_UA
dc.subjectcalciumuk_UA
dc.subjectphosphorusuk_UA
dc.subjectvitamin Duk_UA
dc.subjectratiouk_UA
dc.subjectsodium askorbinatuk_UA
dc.subjectindicesuk_UA
dc.titleФормування нових поживних властивостей варених ковбасuk_UA
dc.title.alternativeThe formation of new nutritional properties of boiled sausagesuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Випуск 1 (19)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Pt_2014_1_25.pdf213.9 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.