Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/2879
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorДейниченко, Григорій Вікторович-
dc.contributor.authorЮдіна, Тетяна Іллівна-
dc.contributor.authorРудоченко, Ольга Василівна-
dc.date.accessioned2022-07-07T16:38:46Z-
dc.date.available2022-07-07T16:38:46Z-
dc.date.issued2014-
dc.identifier.citationДейниченко Г. В., Юдіна Т. І., Рудоченко О. В. Визначення показників безпеки напівфабрикатів для молочних коктейлів на основі сколотин. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2014. Вип. 1(19). C. 117-123.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/2879-
dc.description.abstractУстановлено, що рівень вмісту солей важких металів у напівфабрикатах для молочних коктейлів на основі сколотин (НМКС), що визначає їх нешкідливість для організму, не перевищує гранично допустимих концентрацій та відповідає чинним медико-біологічним вимогам до якості сировини та харчових продуктів. Досліджено вплив режимів та термінів зберігання розроблених напівфабрикатів на основні показники їх безпеки.uk_UA
dc.description.abstractOne of the main tasks of health protection is the assurance of food products safety. This obliges producers to take multi-directional measures towards the provision of food products safety at local, national and international levels. The technology of semi-products for buttermilk milkshakes (which are perishable products) is developed. Therefore, the aim of this work is to determine the main safety indexes of semi-products for buttermilk milkshakes. On the basis of the conducted research it was established that safety indicators of semi-product milkshakes correspond to medical and biological requirements of raw materials and food safety. Analysis of heavy metal salt content in the developed semiproducts established that concentration of lead, cadmium, mercury and arsenic salts in products did not exceed standard maximum limit allowed. Dynamic research of microbiological safety of semi-products for buttermilk milkshakes was combined with hygienic substantiation of their shelf life. It is proven that storage temperature of semi-products specimens being researched influences upon bacterial growth in products.uk_UA
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХарківський державний університет харчування та торгівліuk_UA
dc.subjectбілково-вуглеводна молочна сировинаuk_UA
dc.subjectнапівфабрикатиuk_UA
dc.subjectсколотиниuk_UA
dc.subjectмолочні коктейліuk_UA
dc.subjectпоказники безпекиuk_UA
dc.subjectбелково-углеводное молочное сырьеuk_UA
dc.subjectполуфабрикатыuk_UA
dc.subjectпахтаuk_UA
dc.subjectмолочные коктейлиuk_UA
dc.subjectпоказатели безопасностиuk_UA
dc.subjectprotein-hydrocarbon milk raw materialsuk_UA
dc.subjectsemi-finished productsuk_UA
dc.subjectbuttermilkuk_UA
dc.subjectmilkshakesuk_UA
dc.subjectsafety recorduk_UA
dc.titleВизначення показників безпеки напівфабрикатів для молочних коктейлів на основі сколотинuk_UA
dc.title.alternativeDetermination of semi-products safety indicators for buttermilk milkshakesuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Випуск 1 (19)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Pt_2014_1_16.pdf223.96 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.