Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/2807
Title: Дослідження перетравлюваності вуглеводів безбілкового хліба в умовах іn vitro
Other Titles: In vitro researching the digestibility of carbohydrates of non-protein bread
Authors: Цуканова, Олена Сергіївна
Кучерук, Зіновія Іванівна
Keywords: безбілковий хліб;вуглеводи;перетравлюваність;in vitro;безбелковый хлеб;углеводы;перевариваемость;non-protein bread;carbohydrates;digestibility
Issue Date: 2014
Publisher: Харківський державний університет харчування та торгівлі
Citation: Цуканова О. С., Кучерук З. І. Дослідження перетравлюваності вуглеводів безбілкового хліба в умовах іn vitro. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2014. Вип. 1(19). C. 64-72.
Abstract: Досліджено перетравлюваність вуглеводів (крохмалю) безбілкового хліба в умовах in vitro. Встановлено, що вуглеводи безбілкового хліба перетравлюються повільніше, ніж вуглеводи хліба з пшеничного борошна, що є позитивним у безбілковій дієті, оскільки знижується вуглеводне навантаження на організм. Цей ефект досягається за рахунок використання кукурудзяного крохмалю, який більш стійкий до дії ферментів і гірше перетравлюється під дією травних соків людини.
Consumer properties of product except the organoleptic and physicochemical quality indexes, defined by its nutritional value and physiological effect on the human body. Carbohydrates are main components of the new non-protein bread. And it was interesting to investigate their digestibility. The research were conducted in the conditions of in vitro. This method approximately reproduce the conditions of carbohydrate digestion in humans. For research was used the preparation “Pancreatin” with enzymatic activity of lipase 8000 MO FIP, amylase 5600 MO FIP, protease 370 MO FIP. Different types of starches are different by degree of digestibility and therefore it realizes any carbohydrate load on the human body. Researches of digestibility the carbohydrates of non-protein bread, which was made on the base of corn starch, was conducted in comparison with the digestibility the carbohydrates of bread, which was made on the base of wheat flour. It was founded that carbohydrates of non-protein bread are digested more slowly than carbohydrates of bread on the base of wheat flour. The amount of reducing sugars, which was accumulated as a result of non-protein bread hydrolysis are almost two times less than the amount of reducing sugars, which was accumulated as a result of wheat bread hydrolysis. This is positive factor in non-protein diet because the carbohydrate load on the body was reduced. And for the producing of non-protein bread it`s expedient to use exactly corn starch but not wheat starch.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/2807
Appears in Collections:Випуск 1 (19)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Pt_2014_1_10.pdf245.11 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.