Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/2804
Title: Дослідження умов вилучення спирто- та водорозчинних речовин із культивованих грибів
Other Titles: The investigation of conditions of the ethanoland water-soluble substances extraction from cultivated mushrooms
Authors: Черно, Наталія Кирилівна
Озоліна, Софія Олександрівна
Нікітіна, Олександра Валеріївна
Keywords: спирторозчинні речовини;водорозчинні речовини;Agaricus bisporus;Pleurotus ostreatus;спирторастворимые вещества;водорастворимые вещества;ethanol-soluble substances;water-soluble substances
Issue Date: 2014
Publisher: Харківський державний університет харчування та торгівлі
Citation: Черно Н. К., Озоліна С. О., Нікітіна О. В. Дослідження умов вилучення спирто- та водорозчинних речовин із культивованих грибів. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2014. Вип. 1(19). C. 43-50.
Abstract: Установлено, що раціональними умовами вилучення спирторозчинних речовин із грибів є екстракція сировини 70%-вим етанолом протягом 30-45 хв при температурі 60 °С. Максимальний вихід водорозчинних речовин можливий під час обробки грибів водою при температурі кипіння протягом 60 хв.
The properties of mushroom ethanol- and water-soluble fractions are being investigated all over the world. However, there are no the proved conditions of extracting these substances from mushrooms. The purpose of this research was to determine the conditions of the ethanol- and water-soluble substances extraction from cultured mushrooms (Agaricus bisporus, Pleurotus ostreatus). It was shown that the rational conditions of the ethanol-soluble substances extraction from mushrooms are treatment of the raw materials with 70% ethanol during 30-45 min at 60°C. The maximum possible yield of water-soluble substances was obtained while processing the mushrooms with water at boiling temperature during 60 min. Carbohydrates, protein substances and melanins were macrocomponents of the extract. The weight fraction of carbohydrates in the solution increases during the decrease in temperature from 100 °C to 40 °C.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/2804
Appears in Collections:Випуск 1 (19)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Pt_2014_1_7.pdf339.45 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.