Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/2603
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorTereshkin, Oleg-
dc.contributor.authorHorielkov, Dmitriy-
dc.contributor.authorDub, Volodymyr-
dc.date.accessioned2022-07-05T06:14:26Z-
dc.date.available2022-07-05T06:14:26Z-
dc.date.issued2020-
dc.identifier.citationTereshkin O., Horielkov D., Dub V. Technical and technological aspects of heat processing of eggplants. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2020. Вип. 1(31). С. 98-107.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/2603-
dc.description.abstractThis article deals with the analysis of current technological issue of removing solanine from eggplants, which showed that using the process of deep fat frying is not perfect in terms of ensuring high quality indicators. There has been proposed an alternative solution aimed to provide the solanine removal process. Conducting research, the authors designed an experimental appliance which operated under conditions close to actual production environment. Experimental studies were carried out with a wide range of geometric, structural and mechanical characteristics of eggplant fruits. There are given the results of researching the dynamics in thermal processing of eggplants with different geometric types and sizes at different temperature regimes. The authors represent a mathematical relation that correctly describes the process of heating fruits with hot air. Also they give graphanalytical solutions that allow to calculate rational regimes of their thermal processing with hot air in ovens and to ensure the necessary degree of flesh cells plasmolysis for the possibility of subsequent solanine removal from them. There has been developed a theoretical model of the process which allows to describe the behaviour and characteristics inherent in conductive heating of fruits. Data were obtained for the design and development of modern heating equipment and supplies for restaurant establishments and small-scale processing enterprises.uk_UA
dc.description.abstractНаведено результати дослідження динаміки термічної обробки баклажанів із різними геометричними типорозмірами за різних температурних режимів, а також математичну залежність, яка адекватно описує процес нагрівання плодів гарячим повітрям. Отримано графоаналітичні рішення цієї залежності, що дозволяє розрахувати раціональні режими їх теплової обробки гарячим повітрям у жарильних шафах та забезпечити необхідний ступінь плазмолізу клітин м’якоті для подальшого видалення з них соланіну під час підпресовування.uk_UA
dc.language.isoenuk_UA
dc.publisherХарківський державний університет харчування та торгівліuk_UA
dc.subjectsolanineuk_UA
dc.subjectprocess of frying eggplantsuk_UA
dc.subjectgeometric parametersuk_UA
dc.subjectmedium temperatureuk_UA
dc.subjectheating rateuk_UA
dc.subjectheating intensificationuk_UA
dc.subjectсоланінuk_UA
dc.subjectсмаження баклажанівuk_UA
dc.subjectгеометричні параметриuk_UA
dc.subjectтемпература середовищаuk_UA
dc.subjectшвидкість нагріванняuk_UA
dc.subjectінтенсифікація процесуuk_UA
dc.subjectсоланинuk_UA
dc.subjectжарка баклажановuk_UA
dc.subjectгеометрические параметрыuk_UA
dc.subjectтемпература средыuk_UA
dc.subjectскорость нагреваuk_UA
dc.subjectинтенсификация нагреваuk_UA
dc.titleTechnical and technological aspects of heat processing of eggplantsuk_UA
dc.title.alternativeТехніко-технологічні аспекти теплової обробки баклажанівuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Випуск 1 (31)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
10 (108-118).pdf396.87 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.