Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/2599
Title: Дослідження впливу рослинного біополімерного комплексу на фізіологічну активність пропіоновокислих бактерій
Other Titles: Impact study of a vegetable biopolymeric complex on the physiological activity of propionicacid bacteria
Authors: Охотська, Марія Ігорівна
Воловик, Тетяна Миколаївна
Капрельянц, Леонід Вікторович
Keywords: біополімерний комплекс рослинного походження;Propionibacterium shermaniі;жом цукрового буряку;носій;биополимерный комплекс растительного происхождения;жом сахарной свеклы;носитель;biopolymer complex of sugar beet;matrix;synbiotic;propionicacid bacteria;microflora
Issue Date: 2020
Publisher: Харківський державний університет харчування та торгівлі
Citation: Охотська М. І., Воловик Т. Н., Капрельянц Л. В. Дослідження впливу рослинного біополімерного комплексу на фізіологічну активність пропіоновокислих бактерій. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2020. Вип. 1(31). C. 64-75.
Abstract: Розглянуто можливість використання біополімерного комплексу рослинного походження як матриксу для іммобілізації пропіоновокислих мікроорганізмів та як потенційного джерела вуглеводів для відновлення та поліпшення складу індигенної мікробіоти людини. Результати дослідження підтвердили можливість комбінування та синбіозу Propionibacterium shermaniі з модифікованим біополімерним комплексом жому цукрового буряку, а також його протекторні властивості відносно P. shermaniі. Визначено оптимальні технологічні характеристики потенційного носія та параметри культивування пропіоновокислих бактерій. Базис проведених досліджень спрямовує наукову діяльність на продовження експериментів для розробки технології продуктів харчування з функціональними властивостями.
One of the key functions of a person’s microbiota, which is crucial for his state of health, is to support and ensure the normal functioning of the body’s immune system. The correct quantitative and qualitative composition of the intestinal microbiota determines not only the normal functioning of the digestive tract, but also the health of the whole organism and its resistance to infections. According to modern concepts, the influence of probiotic microorganisms on the state of immunity has become more important than it was thought 5 years ago. Dysbiosis is a certain threat to the health of the population of Ukraine, which occurs against the background of a decrease in the quantitative and qualitative composition of beneficial microflora in the human body. It requires special attention in order to ensure microecological balance in the intestine as the most important protective factor in human life. The work explores the possibility of using dietary fiber from the polymer complex of sugar beet pulp as a matrix and carrier for immobilizing propionicacid bacteria in order to obtain a synbiotic product with functional properties to maintain the indigenous microflora of the macroorganism. We propose the immobilization of useful probiotic bacteria P. shermaniі on a biopolymer complex (dietary fiber), obtained by chemical modification of sugar beet pulp. The previous modification optimized the structural characteristics of the plant matrix and increased the immobilization efficiency of the studied culture. The resulting synbiotic complex of probiotic with dietary fiber should contribute to the rapid restoration of the normal intestinal biocenosis and strengthen the digestive system. The presence of a polymer sorbent (activated dietary fiber) in the intestine stimulates the vital activity of the probiotic culture, its adhesive activity and the formation of active microcolonies, which optimizes colonization of the intestine and inhibits the development of harmful microbiota. The optimal particle size of the dry complex and the cultivation parameters of probiotic microorganisms on substrates with it were determined. The protective effect of the sugar beet biopolymer complex on the viability and reproductivity of P. shermaniі was established, the amount of which after cultivation on the matrix corresponds to the probiotic dose in the food product for functional nutrition. Based on the results obtained, further studies will be aimed at optimizing the technological parameters of producing a synbiotic dietary supplement, the conditions and modes of its storage, biomedical research and the development of food products with a functional purpose that can correct and improve the indigenous microflora of a person.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/2599
Appears in Collections:Випуск 1 (31)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
6 (64-75).pdf460.32 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.