Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/2599
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorОхотська, Марія Ігорівна-
dc.contributor.authorВоловик, Тетяна Миколаївна-
dc.contributor.authorКапрельянц, Леонід Вікторович-
dc.date.accessioned2022-07-05T04:39:55Z-
dc.date.available2022-07-05T04:39:55Z-
dc.date.issued2020-
dc.identifier.citationОхотська М. І., Воловик Т. Н., Капрельянц Л. В. Дослідження впливу рослинного біополімерного комплексу на фізіологічну активність пропіоновокислих бактерій. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2020. Вип. 1(31). C. 64-75.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/2599-
dc.description.abstractРозглянуто можливість використання біополімерного комплексу рослинного походження як матриксу для іммобілізації пропіоновокислих мікроорганізмів та як потенційного джерела вуглеводів для відновлення та поліпшення складу індигенної мікробіоти людини. Результати дослідження підтвердили можливість комбінування та синбіозу Propionibacterium shermaniі з модифікованим біополімерним комплексом жому цукрового буряку, а також його протекторні властивості відносно P. shermaniі. Визначено оптимальні технологічні характеристики потенційного носія та параметри культивування пропіоновокислих бактерій. Базис проведених досліджень спрямовує наукову діяльність на продовження експериментів для розробки технології продуктів харчування з функціональними властивостями.uk_UA
dc.description.abstractOne of the key functions of a person’s microbiota, which is crucial for his state of health, is to support and ensure the normal functioning of the body’s immune system. The correct quantitative and qualitative composition of the intestinal microbiota determines not only the normal functioning of the digestive tract, but also the health of the whole organism and its resistance to infections. According to modern concepts, the influence of probiotic microorganisms on the state of immunity has become more important than it was thought 5 years ago. Dysbiosis is a certain threat to the health of the population of Ukraine, which occurs against the background of a decrease in the quantitative and qualitative composition of beneficial microflora in the human body. It requires special attention in order to ensure microecological balance in the intestine as the most important protective factor in human life. The work explores the possibility of using dietary fiber from the polymer complex of sugar beet pulp as a matrix and carrier for immobilizing propionicacid bacteria in order to obtain a synbiotic product with functional properties to maintain the indigenous microflora of the macroorganism. We propose the immobilization of useful probiotic bacteria P. shermaniі on a biopolymer complex (dietary fiber), obtained by chemical modification of sugar beet pulp. The previous modification optimized the structural characteristics of the plant matrix and increased the immobilization efficiency of the studied culture. The resulting synbiotic complex of probiotic with dietary fiber should contribute to the rapid restoration of the normal intestinal biocenosis and strengthen the digestive system. The presence of a polymer sorbent (activated dietary fiber) in the intestine stimulates the vital activity of the probiotic culture, its adhesive activity and the formation of active microcolonies, which optimizes colonization of the intestine and inhibits the development of harmful microbiota. The optimal particle size of the dry complex and the cultivation parameters of probiotic microorganisms on substrates with it were determined. The protective effect of the sugar beet biopolymer complex on the viability and reproductivity of P. shermaniі was established, the amount of which after cultivation on the matrix corresponds to the probiotic dose in the food product for functional nutrition. Based on the results obtained, further studies will be aimed at optimizing the technological parameters of producing a synbiotic dietary supplement, the conditions and modes of its storage, biomedical research and the development of food products with a functional purpose that can correct and improve the indigenous microflora of a person.uk_UA
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХарківський державний університет харчування та торгівліuk_UA
dc.subjectбіополімерний комплекс рослинного походженняuk_UA
dc.subjectPropionibacterium shermaniіuk_UA
dc.subjectжом цукрового бурякуuk_UA
dc.subjectносійuk_UA
dc.subjectбиополимерный комплекс растительного происхожденияuk_UA
dc.subjectжом сахарной свеклыuk_UA
dc.subjectносительuk_UA
dc.subjectbiopolymer complex of sugar beetuk_UA
dc.subjectmatrixuk_UA
dc.subjectsynbioticuk_UA
dc.subjectpropionicacid bacteriauk_UA
dc.subjectmicroflorauk_UA
dc.titleДослідження впливу рослинного біополімерного комплексу на фізіологічну активність пропіоновокислих бактерійuk_UA
dc.title.alternativeImpact study of a vegetable biopolymeric complex on the physiological activity of propionicacid bacteriauk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Випуск 1 (31)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
6 (64-75).pdf460.32 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.