Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/2595
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorГаззаві-Рогозіна, Людмила Вікторівна-
dc.date.accessioned2022-07-04T14:59:49Z-
dc.date.available2022-07-04T14:59:49Z-
dc.date.issued2020-
dc.identifier.citationГаззаві-Рогозіна Л. В. Методика визначення зараженості продуктів запасу комахами та кліщами. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2020. Вип. 1(31). C. 32-39.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/2595-
dc.description.abstractОписано методику визначення ураженості продуктів запасу комахами та кліщами. Активний розвиток членистоногих може призвести до значних втрат запасів зерна як кількісних, так і якісних. Споживання цих продуктів негативно впливає на здоров’я людей та сільськогосподарських тварин. Продукти, уражені коморними кліщами, їх екскрементами, трупами, можуть у разі вживання в їжу викликати харчові отруєння й катаральні явища в травному тракті.uk_UA
dc.description.abstractThe article describes the method for determining the infection of stock products by insects and ticks. Bulk products include flour, cereals, sugar, pasta, dry fruits, nuts. Cereals are the most important group of cultivated plants that give grain in the human economic activity, the main human foodstuff (croup), raw materials for many industries and animal feed. Etomological examination is a study of an average sample of stock products to determine the presence, abundance, and species composition of living or dead insects and ticks. Active development of insects and mites can lead to significant losses of grain reserves, both quantitative and qualitative. The use of contaminated products (insects, mites, their excrement) in human or animal food has a negative impact on their health and can cause food poisoning and catarrhal events in the digestive tract. The experiment is based on the task of developing a method of determining the contamination of the products of the stock of insects and mites, which will provide an account of the degree of contamination of cereals is determined not only by the number of live insects, but also by the number of live and dead insects; will provide better activation of sleeping insects by preheating the average sample of the products of the stock for 10 minutes at a temperature of 35…40 °C; will provide increased activation of pests through the use of special chemoattractants and/or pheromones, chemicals that attract the attention of insects and mites and cause them to move towards the source of an attractive odor.uk_UA
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХарківський державний університет харчування та торгівліuk_UA
dc.subjectпродукти запасуuk_UA
dc.subjectкліщіuk_UA
dc.subjectкомахиuk_UA
dc.subjectчленистоногіuk_UA
dc.subjectшкідникиuk_UA
dc.subjectпродукты запасаuk_UA
dc.subjectклещиuk_UA
dc.subjectнасекомыеuk_UA
dc.subjectчленистоногиеuk_UA
dc.subjectвредителиuk_UA
dc.subjectstock productsuk_UA
dc.subjectticksuk_UA
dc.subjectinsectauk_UA
dc.subjectarthropodsuk_UA
dc.subjectpestsuk_UA
dc.titleМетодика визначення зараженості продуктів запасу комахами та кліщамиuk_UA
dc.title.alternativeMethods for determining insects and ticks in stock productsuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Випуск 1 (31)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
3 (32-39).pdf344.88 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.