Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/2470
Назва: | Організація системи рекуперації теплоти для використання в закладах ресторанного господарства |
Інші назви: | Organization of a heat recovery system for use in restaurant establishments |
Автори: | Горєлков, Дмитро Вікторович Постнов, Геннадій Михайлович Нечипоренко, Ірина Володимирівна Ляшенко, Богдан Віталійович |
Ключові слова: | заклад ресторанного господарства;рекуперація;теплообмін;ребро;кут нахилу;швидкість течії;establishment of a restaurant industry;recuperation;heat exchange;rib;angle of inclination;flow speed |
Дата публікації: | 2020 |
Видавництво: | Харківський державний університет харчування та торгівлі |
Бібліографічний опис: | Горєлков Д. В., Постнов Г. М., Нечипоренко І. В., Ляшенко Б. В. Організація системи рекуперації теплоти для використання в закладах ресторанного господарства. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2020. Вип. 2(32). C. 85-94. |
Короткий огляд (реферат): | Визначено технічні особливості організації системи теплообміну, що
може використовуватися в закладах ресторанного господарства для
забезпечення ефективної теплопередачі від відпрацьованого повітря до
іншого теплоносія з урахуванням експлуатаційних особливостей. Наведено
результати експериментальних досліджень доцільності використання ребер у
конструкції рекупераційної установки та значення кута нахилу ребер у ній.
Використання рекуператора цієї конструкції може знизити
енергетичні витрати на нагрівання води в гарячому цеху підприємства на
30–35% залежно від інтенсивності експлуатації та теплового навантаження
на систему вентиляції.
Застосування інноваційних енерго- та ресурсозбережних технологій
підвищує конкурентоспроможність, інвестиційну привабливість, імідж
закладу, якість надаваних послуг, що гарантує привертання уваги засобів
масової інформації та потенційних клієнтів. The technical features of organization of the heat exchange system, which can be used in restaurant establishments to ensure an efficient heat transfer process from the exhaust air to another heat carrier, taking into account the operational features, are proposed. An experimental model of a fin-tube recuperator is presented, the design of which is easy to manufacture and install. This construction, in terms of its geometric dimensions and the location of the ribs, allows it to be mounted in the ventilation ducts of any standard ventilation system, eliminates the complexity of sanitary processing due to sufficient for effective mechanical and chemical cleaning of the interfin space. The results of experimental studies of the feasibility of using ribs in the design of a recuperation unit and the value of the angle of inclination of the ribs in it are presented. The most influential indicators on the heat recovery process in a tubular-fin recuperator will be the temperature of the outgoing air, the velocity and temperature of the liquid, and the angle of inclination of the fins. The presented construction can provide savings in a manufacturing environment. Considering that, according to the calculated data, the pipe network of the fin-tube recuperator contains 64 liters of liquid, it can be used for technological and technical purposes. Note that the first 64 liters will have a temperature of 40...44 °С, and further temperatures are lower by 10...15 °С. An increase in the speed of movement cannot be called a negative phenomenon, since manufacturing conditions will require certain volumes of liquid. But the installation of such a recuperator in combination with a water heater, even at a minimum temperature of heating the liquid at the outlet of 22...23 °C, will to a certain extent reduce the energy costs for heating water. Thus, the use of this design of the recuperator can reduce the energy costs for heating water in the hot shop of the enterprise by 30–35%, depending on the intensity of its operation and the heat load on the ventilation system. The use of innovative energy and resource-saving technologies increases the competitiveness, investment attractiveness and image of the institution, the quality of services provided, in accordance with guarantees to attract the attention of the media and potential customers. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/2470 |
Розташовується у зібраннях: | Випуск 2 (32) |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
8 (85-94).pdf | 356.66 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.