Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/2470
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorГорєлков, Дмитро Вікторович-
dc.contributor.authorПостнов, Геннадій Михайлович-
dc.contributor.authorНечипоренко, Ірина Володимирівна-
dc.contributor.authorЛяшенко, Богдан Віталійович-
dc.date.accessioned2022-07-03T13:25:52Z-
dc.date.available2022-07-03T13:25:52Z-
dc.date.issued2020-
dc.identifier.citationГорєлков Д. В., Постнов Г. М., Нечипоренко І. В., Ляшенко Б. В. Організація системи рекуперації теплоти для використання в закладах ресторанного господарства. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2020. Вип. 2(32). C. 85-94.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/2470-
dc.description.abstractВизначено технічні особливості організації системи теплообміну, що може використовуватися в закладах ресторанного господарства для забезпечення ефективної теплопередачі від відпрацьованого повітря до іншого теплоносія з урахуванням експлуатаційних особливостей. Наведено результати експериментальних досліджень доцільності використання ребер у конструкції рекупераційної установки та значення кута нахилу ребер у ній. Використання рекуператора цієї конструкції може знизити енергетичні витрати на нагрівання води в гарячому цеху підприємства на 30–35% залежно від інтенсивності експлуатації та теплового навантаження на систему вентиляції. Застосування інноваційних енерго- та ресурсозбережних технологій підвищує конкурентоспроможність, інвестиційну привабливість, імідж закладу, якість надаваних послуг, що гарантує привертання уваги засобів масової інформації та потенційних клієнтів.uk_UA
dc.description.abstractThe technical features of organization of the heat exchange system, which can be used in restaurant establishments to ensure an efficient heat transfer process from the exhaust air to another heat carrier, taking into account the operational features, are proposed. An experimental model of a fin-tube recuperator is presented, the design of which is easy to manufacture and install. This construction, in terms of its geometric dimensions and the location of the ribs, allows it to be mounted in the ventilation ducts of any standard ventilation system, eliminates the complexity of sanitary processing due to sufficient for effective mechanical and chemical cleaning of the interfin space. The results of experimental studies of the feasibility of using ribs in the design of a recuperation unit and the value of the angle of inclination of the ribs in it are presented. The most influential indicators on the heat recovery process in a tubular-fin recuperator will be the temperature of the outgoing air, the velocity and temperature of the liquid, and the angle of inclination of the fins. The presented construction can provide savings in a manufacturing environment. Considering that, according to the calculated data, the pipe network of the fin-tube recuperator contains 64 liters of liquid, it can be used for technological and technical purposes. Note that the first 64 liters will have a temperature of 40...44 °С, and further temperatures are lower by 10...15 °С. An increase in the speed of movement cannot be called a negative phenomenon, since manufacturing conditions will require certain volumes of liquid. But the installation of such a recuperator in combination with a water heater, even at a minimum temperature of heating the liquid at the outlet of 22...23 °C, will to a certain extent reduce the energy costs for heating water. Thus, the use of this design of the recuperator can reduce the energy costs for heating water in the hot shop of the enterprise by 30–35%, depending on the intensity of its operation and the heat load on the ventilation system. The use of innovative energy and resource-saving technologies increases the competitiveness, investment attractiveness and image of the institution, the quality of services provided, in accordance with guarantees to attract the attention of the media and potential customers.uk_UA
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХарківський державний університет харчування та торгівліuk_UA
dc.subjectзаклад ресторанного господарстваuk_UA
dc.subjectрекупераціяuk_UA
dc.subjectтеплообмінuk_UA
dc.subjectреброuk_UA
dc.subjectкут нахилуuk_UA
dc.subjectшвидкість течіїuk_UA
dc.subjectestablishment of a restaurant industryuk_UA
dc.subjectrecuperationuk_UA
dc.subjectheat exchangeuk_UA
dc.subjectribuk_UA
dc.subjectangle of inclinationuk_UA
dc.subjectflow speeduk_UA
dc.titleОрганізація системи рекуперації теплоти для використання в закладах ресторанного господарстваuk_UA
dc.title.alternativeOrganization of a heat recovery system for use in restaurant establishmentsuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Випуск 2 (32)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
8 (85-94).pdf356.66 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.