Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/2440
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorОдарченко, Дмитро Миколайович-
dc.date.accessioned2022-07-02T10:11:57Z-
dc.date.available2022-07-02T10:11:57Z-
dc.date.issued2014-
dc.identifier.citationОдарченко Д. М. Дослідження кріоскопічних властивостей культивованих грибів. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2014. Вип. 2(20). C. 331-336.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/2440-
dc.description.abstractДосліджено основні теплофізичні властивості фаз, виділених із культивованих грибів: гливи звичайної, печериць і шиїтаке. За допомогою низькотемпературного калориметра встановлено діапазони температур кристалізації, кількість вимороженої вологи й середню молярну масу розчинених речовин у досліджуваних зразках. Отримані дані можуть використовуватися під час ідентифікації грибної сировини.uk_UA
dc.description.abstractIdentification, quality and safety control of cultured fungi with the use of standard methods (according to specification documents) do not allow assess these products’ quality to the full because of a number of factors: selectivity, the need in highly technical equipment, well-trained personnel and specialized laboratory. So, the development of new expertizing methods is an important task. The results of determining main thermal physical characteristics of the process of phases freezing, received by cyclic freezing and centrifuge ride of fine-cut cultured fungi are presented in the article. Merchandizing features of cultured fungi were studied at the initial stage of experimental researches. Cryoscopic characteristics of liquid and hard phases of cultured fungi are determined. It was finally specified that the tested samples had two ranges of the crystallization and melting temperatures. An average molar weight of the dissolved substances, which initiate the reinforcement of the moisture crystallization temperature towards low temperatures, is calculated. Using these results and taking into account the fact that chemical composition of cultured fungi is practically stable, It is reasonable to use the suggested cryoscopic method for the identification of cultured fungi using these results, and with the account of the fact that chemical composition of the cultured fungi is practically stable. Sufficient fluctuations (more than 10%) from the presented results can repeatedly be interpreted as a signal of possible adulteration of products from fungi.uk_UA
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХарківський державний університет харчування та торгівліuk_UA
dc.subjectкріоскопічні властивостіuk_UA
dc.subjectкультивовані грибиuk_UA
dc.subjectзаморожуванняuk_UA
dc.subjectідентифікаціяuk_UA
dc.subjectкриоскопические свойстваuk_UA
dc.subjectзамораживаниеuk_UA
dc.subjectкультивируемые грибыuk_UA
dc.subjectидентификацияuk_UA
dc.subjectcryoscopic propertiesuk_UA
dc.subjectcultivated mushroomsuk_UA
dc.subjectfreezinguk_UA
dc.subjectidentificationuk_UA
dc.titleДослідження кріоскопічних властивостей культивованих грибівuk_UA
dc.title.alternativeResearch of cryoscopic properties of cultured fungiuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Випуск 2 (20)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Pt_2014_2_36.pdf229.57 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.