Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/2439
Title: Формування органолептичних показників маршмелоу з рослинними добавками з троянди
Other Titles: Formation of the organoleptic characteristics of marshmallow with herbal supplements of roses
Authors: Артамонова, Майя Володимирівна
Пілюгіна, Інна Сергіївна
Кузнецова, Тетяна Олегівна
Keywords: кріас-порошок;суданська троянда;ефіроолійна троянда;екстракт;маршмелоу;число аромату;криас-порошок;суданская роза;эфиромасличная роза;экстракт;маршмеллоу;число аромата;Kryhas powder;Sudanese rose;Rose gallica;extract;marshmallow;aroma number
Issue Date: 2014
Publisher: Харківський державний університет харчування та торгівлі
Citation: Артамонова М. В., Пілюгіна І. С., Кузнецова Т. О. Формування органолептичних показників маршмелоу з рослинними добавками з троянди. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2014. Вип. 2(20). C. 323-330.
Abstract: Проаналізовано сучасні підходи до формування органолептичних показників маршмелоу. Розроблено схеми екстрагування дрібнодисперсної ефіроолійної троянди та кріас-порошку із суданської троянди. Установлено діапазон раціональних концентрацій екстрактів ефіроолійної троянди та кріас-порошку із суданської троянди для одержання маршмелоу. Визначено органолептичні показники та число аромату нових видів маршмелоу.
Improve the food and biological value of confectionery can be due to the use in the production of natural ingredients. Therefore, research aimed at the development of technologies for the production and use of natural colors and flavors in the production of marshmallow is relevant. The aim of the work was the formation of organoleptic characteristics of marshmallow by using herbal supplements of roses. The objects of study were: Kryhas powder from Sudanese rose and its extracts, dried buds of Rose gallica and their extracts, marshmallow, using extracts of Rose gallica and the Kryhas powder from Sudanese rose. Influence on organoleptic properties of marshmallow of the content of the extract Kryhas powder from Sudanese rose, and the stage of its introduction was investigated. Traditional marshmallow recipe has been taken as a basis. Found that the best organoleptic and physico-chemical parameters observed during the introduction of the extract at the stage of aeration. To determine the total content of substances that determine flavor of plant material, its extracts and finished confection was adapted method of determining the aroma number given in GOST 8756.7-70. It was proved that the addition of 5% Kryhas extract powder from Sudanese rose, and 5% of extract of dried buds of Rose gallica in marshmallow recipe allows to obtain pink product with rose aroma and increased biological value.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/2439
Appears in Collections:Випуск 2 (20)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Pt_2014_2_35.pdf310.46 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.