Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/2427
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorІванов, Сергій Віталійович-
dc.contributor.authorРижкова, Таїсія Миколаївна-
dc.contributor.authorОмельченко, Олександра Василіївна-
dc.date.accessioned2022-07-01T17:49:54Z-
dc.date.available2022-07-01T17:49:54Z-
dc.date.issued2014-
dc.identifier.citationІванов С. В., Рижкова Т. М., Омельченко О. В. Покращення якості козиного комбінованого сирного кисломолочного продукту функціонального призначення. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2014. Вип. 2(20). С. 277-289.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/2427-
dc.description.abstractУ статті запропоновано збагачення козиного кисломолочного сиру зерновою добавкою (із пшеничного борошна), що сприяє підвищенню його харчової та біологічної цінності, але при цьому відбувається погіршення кольору продукту. Зокрема, яскраво-білий колір контрольної партії продукту (без використання зернової добавки) у дослідній партії сиру «Зернятко» змінюється на білий із сірим відтінком. Установлено, що покращенню його кольору сприяє використання витяжок із пряно-ароматичних трав та буряку в кількості 0,01…0,02 мас.%.uk_UA
dc.description.abstractThe article refers to the fact that there is a trend towards healthy nutrition. This is one of the causes of the development of technologies and the production and release of functional purpose, enhancing the body's resistance to the effects of adverse environmental factors. These products include goat cheese, enriched in grain supplement (wheat flour), code-named "Seed". Use of goat cheese for the manufacture, a dietary supplement of wheat flour contributes to it in essential amino and fatty acids, compared to the same period in the product made by traditional technology. In this case, there is deterioration of its organoleptic characteristics (elusion of taste and smell) and the color of the product, which, instead of a bright white color becomes white with a gray tint. This reduces its merchandising properties and reduces consumer demand among dairy products’ consumers. The improvement of organoleptic characteristics of cottage cheese "Zerninka" and colors contribute to its enrichment with the extracts of Aromatic herbs and vegetables (beets) for deodorized sunflower oil in the amount of 0,01...0,02 wt% is substantiated.uk_UA
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХарківський державний університет харчування та торгівліuk_UA
dc.subjectкомбінований сирний кисломолочний продуктuk_UA
dc.subjectколірuk_UA
dc.subjectвитяжки із пряно-ароматичних травuk_UA
dc.subjectовочіuk_UA
dc.subjectкомбинированный сырный кисломолочный продуктuk_UA
dc.subjectцветuk_UA
dc.subjectвытяжки из пряно-ароматических травuk_UA
dc.subjectовощиuk_UA
dc.subjectcottage cheeseuk_UA
dc.subjectorganoleptic characteristicsuk_UA
dc.subjectextracts of spicy herbs aromaticityuk_UA
dc.subjectvegetablesuk_UA
dc.titleПокращення якості козиного комбінованого сирного кисломолочного продукту функціонального призначенняuk_UA
dc.title.alternativeQuality improvement of goat cheese of functional purposeuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Випуск 2 (20)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Pt_2014_2_30.pdf366.12 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.