Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1746
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Pavlyuk, Raisa | - |
dc.contributor.author | Pogarskaya, Viktoriya | - |
dc.contributor.author | Timofeyeva, Nadezhda | - |
dc.contributor.author | Balabai, Katerina | - |
dc.contributor.author | Loseva, Svetlana | - |
dc.contributor.author | Borysova, Alina | - |
dc.date.accessioned | 2022-06-26T14:10:38Z | - |
dc.date.available | 2022-06-26T14:10:38Z | - |
dc.date.issued | 2014 | - |
dc.identifier.citation | Pavlyuk R., Pogarskaya V., Timofeyeva N., Balabai К., Loseva S., Borysova A. The new about carotenoids during the refrigerated processing of carotene-containing vegetables and berries with the use of cryo- and mechanical destruction. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2014. Вип. 2(20). C. 74-81. | uk_UA |
dc.identifier.uri | https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1746 | - |
dc.description.abstract | The method of refrigerated processing carotenoid herbal materials into nanostructured frozen puree is developed. This process includes the use of complex influence of cryogenic “shock” freezing and low-temperature grinding to raw materials. It allows us to get a fine-dispersed additives with a record content of carotenoids and other biologically active substances in a free form (2,5-3,5 times more than it is liberated from the state bound with biopolymers by means of traditional methods of extraction from plant raw material). | uk_UA |
dc.description.abstract | Розроблено холодильний спосіб переробки каротиновмісної рослинної сировини в наноструктуроване заморожене пюре, який включає використання комплексного впливу на сировину процесів кріогенного «шокового» заморожування та низькотемпературного подрібнення, що дозволяють отримати тонкодисперсні добавки з рекордним вмістом каротиноїдів та інших БАР у вільній формі (у 2,5…3,5 рази більше, ніж вивільняється із зв'язаного з біополімерами стану за умови використання традиційних методів екстракції з рослинної сировини). | - |
dc.language.iso | en | uk_UA |
dc.publisher | Харківський державний університет харчування та торгівлі | uk_UA |
dc.subject | cryogenic freezing | uk_UA |
dc.subject | carotenoids | uk_UA |
dc.subject | carotene-containing vegetables | uk_UA |
dc.subject | fine-dispersed grinding | uk_UA |
dc.subject | mechanoactivation, cryodestruction | uk_UA |
dc.subject | hydrophilic carotenoid form | uk_UA |
dc.subject | кріогенне заморожування | uk_UA |
dc.subject | каротиноїди | uk_UA |
dc.subject | каротиновмісні овочі | uk_UA |
dc.subject | тонкодисперсне подрібнення | uk_UA |
dc.subject | механоактивація | uk_UA |
dc.subject | кріодеструкція | uk_UA |
dc.subject | гідрофільна форма каротиноїдів | uk_UA |
dc.subject | криогенное замораживание | uk_UA |
dc.subject | каротиноиды | uk_UA |
dc.subject | каротинсодержащие овощи | uk_UA |
dc.subject | тонкодисперсное измельчение | uk_UA |
dc.subject | механоактивация | uk_UA |
dc.subject | криодеструкция | uk_UA |
dc.subject | гидрофильная форма каротиноидов | uk_UA |
dc.title | The new about carotenoids during the refrigerated processing of carotene-containing vegetables and berries with the use of cryo- and mechanical destruction | uk_UA |
dc.title.alternative | Нове про каротиноїди під час холодильної переробки каротиновмісних овочів та ягід із використанням кріомеханодеструкції | - |
dc.type | Article | uk_UA |
Appears in Collections: | Випуск 2 (20) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Pt_2014_2_9.pdf | 449.12 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.