Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1715
Назва: Дослідження процесу сушіння плодоовочевих вичавків у вібраційній вакуумній сушарці
Інші назви: Study of dry fruits and vegetables pomace in a vibrating vacuum dryer
Автори: Михайлов, Валерій Михайлович
Маяк, Ольга Анатоліївна
Сардаров, Азіз Мурадович
Шершньов, Геннадій Геннадійович
Ключові слова: концентровані продукти;вібрація;плодоовочева сировина;сушіння;концентрированные продукты;плодоовощное сырье;вибрация;сушка;concentrated products;fruit and vegetable raw materials;vibration;drying
Дата публікації: 2016
Видавництво: Харківський державний університет харчування та торгівлі
Бібліографічний опис: Михайлов В. М., Маяк О. А., Сардаров А. М., Шершньов Г. Г. Дослідження процесу сушіння плодоовочевих вичавків у вібраційній вакуумній сушарці. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2016. Вип. 2(24). C. 199-205.
Короткий огляд (реферат): Досліджено процес сушіння плодоовочевих вичавків в умовах вібрації під вакуумом. Розглянуто способи виробництва концентрованих продуктів із плодоовочевої сировини та конструкцію вібраційної вакуумної сушарки для плодоовочевих вичавків, що використовуються в процесі виробництва роздільних концентратів. Розраховано реологічний критерій Рейнольдса, аналіз якого дозволив визначити раціональні режими віброобробки вичавків.
In the article new low-waste energy saving ways of production of partite concentrates on the basis of fruit and vegetable raw materials are considered. The offered way of production of partite concentrates assumes the following basic technological processes: refinement of fruit and vegetable raw materials, equation in vacuo and vacuum drying. For the intensification of the drying process, residue vibration application is offered. Use of vibration in the course of drying, namely low-frequency fluctuations, allows to create a vibroboiling bed that intensifies the process of dispersible materials drying, solutions and suspensions due to the improvement of conditions of heat exchange between a heat carrier and a product. Namely it renders assistance to updating of a mass-exchanged surface of phases contact. Low-frequency processing of dispersible material sets it in an oscillating motion, at the same time forces of interaction between particles are considerably weakened: a sliding friction decreases, and the influence forces of the adhesion forces bond decreases. Depending on parameters of vibration and the nature of material vibration processing can render assistance to consolidation of particles, i.e. decrease porosity of a material. In the article the design of a vibration vacuum drier for drying vegetable raw materials is considered. The vibration Reynolds criterion of Rev, the analysis of which allowed to define rational modes of vibroprocessing of a residue was calculated. Experiments showed that application of vibration reduces drying process duration, and also promotes upgrade of a finished stock.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1715
Розташовується у зібраннях:Випуск 2 (24)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
14 (199-205).pdf781.64 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.